1 av 2
Wendy Carlos
2 av 2
Sonic Seasonings

Regn, åska, vind och djurläten

Lång musik med L-G Alsenius. Den här gången med syntpionjären Wendy Carlos som för de flesta nog förknippas med musiken till filmen A Clockwork Orange från 1971 – framförd på dåtiden nymodighet - Moog Synthesizer.

Wendy föddes som Walter Carlos men bytte kön i början av 70-talet. Hon började spela piano redan som sexåring och kom direkt efter sin examen i kontakt med Robert Moog och blev en av de första att använda hans instrument.

1968 släpptes Switched-on Bach där Wendy Carlos tolkade den store barockmästarens verk i elektronisk form. Kritikerna kallade det ett helgerån men skivan gick hem hos den breda publiken och blev det första klassiska album att sälja platina. Under de närmaste åren kom flera uppföljare i samma stil men Wendy arbetade också med filmmusik som The Shining och Disney-filmen Tron.

I Kalejdoskop ska vi lyssna till ett av Wendy Carlos mer annorlunda projekt – nämligen Sonic Seasonings från 1972. Det är en svit byggd på årets fyra årstider som blandar elektronik med fältinspelningar i form av regn, åska, vind och olika djurläten. Resultatet är ett spännande men krävande ljudkonstverk som inte var lika kommersiellt framgångsrikt som barockskivorna men som har varit stilbildande med sina inslag av ambient och new age – långt innan termerna var uppfunna.

Sänds även 18 februari 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".