1 av 3
Per Feltzins heliga band
2 av 3
Per Feltzins heliga band
3 av 3
shakuhachi

Modern japansk musik på heliga rullband

Lång musik med Per Feltzin. Som är helt och hållet ägnat ett konsertbesök i Kyotos konsertsal Kyoto Kaikan Hall och de som spelade på konserten heter Kyoto Hogaku Group.

Hogakumusik är, enkelt uttryckt, en benämning på nutida musik skriven för traditionella instrument men med västerländska influenser.

Per Feltzin var på konserten i januari 1976 och fick efteråt kontakt med orkestern som består av både proffs och amatörer, ledda av Hiroshi Tomi. Per fick två band med musiken från konserten och har spelat delar ur den vid många andra tillfällen, men det är först nu som i princip hela hörs. Rullbanden har blivit värdefulla, närmast personliga heliga ting, för honom.... Instrumenten vi kommer att få höra är det tre klassiska instrumenten brädcittran koto, långhalslutan shamisen och bambuflöjten shakuhachi. Plus slagverk och sång av både män och kvinnor.

Välbekanta instrument alltså. Men musiken är en uppfriskande blandning av musikaliska strukturer vi känner igen och klanger och tempi vi sällan hört.

Sänds även 1 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".