1 av 3
Jerry Johansson: Book of Dreams
2 av 3
The Historic Shankar/Menuhin Sessions
3 av 3
Miles Davis: Circle In The Round

Väst testar långhalsat instrument

Lång musik med Anna Vilén.  Vilket instrument?

- långhalsat

- ofta byggt i teak

- bryggor av hjorthorn, ebenholz eller kamelben

- ibland två resonanslådor

- mer än 300 gammalt

- spelas i ”Norwegian Wood”

Rätt svar: Sitar

Innan Beatles och George Harrison gjorde instrumentet känt för det västerländska örat var amerikanska jazzmusiker redan på 50-talet och fingrade på sitaren. Och då, liksom senare med Beatles, var det Ravi Shankar som inspirerade.

Lång musik utforskar den västerländska kontakten med sitaren och där har svensken Jerry Johansson mer än ett finger med i spelet på de 24 strängarna. Han lärde sig spela sitar i lära hos Roop Verma som i sin tur gått i lära hos mästaren själv, Ravi Shankar. I det nykomponerade stycket Book of Dreams väver han ihop svensk folkmusik och klassisk västerländsk symfonisk tradition med indisk sitarmusik. Till sin hjälp har han en liten ensemble plockad ur Göteborgs Symfoniorkester i ett låååångt drömmande stycke!

En annan musiker som älskade gränsöverskridande möten var Yehudi Menuhin som år 1966 härmade sitaren på violin och resultatet blev The Historic Shankar/Menuhin Sessions. En morgonraga och en kvällsraga med dessa två virtuoser ryms med i det långa kalejdoskopet innan Miles Davis trumpet svävar in i natten accompanjerad av en slingrande sitar som spelas av Khalil Belakrishna. Och inte helt fel att bland andra Wayne Shorter, Chick Corea och Airto Moreira också finns med i detta stycke ursprungligen komponerat av David Crosby.

Sänds även 6 maj 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista