Ett återhållsamt och reflekterande perspektiv på friheten

Lång musik med David Linnros, som bjuder på två egenartade jazzinspelningar från 60-talet.

Först ut är saxofonisten och klarinettisten Jimmy Giuffres unika skiva Free Fall från 1962, med Steve Swallow på bas och Paul Bley på piano. Giuffre stakade här ut en ny riktning på frijazzen som inte många andra upptäckt förrän idag. Istället för att yla som en Coltrane eller Ayler väljer han ett mer återhållsamt och reflekterande perspektiv på friheten. Genom kontrapunktisk intuition mejslar han tillsammans med sina lyhörda medmusiker ut ljudskulpturer med skarpa kontraster.

Trumpetaren Don Cherrys album Complete Communion, inspelat tre år senare, är något helt annat - men ändå besläktat i sitt försök att finna ett eget uttryckssätt inom 60-talets revolution. Cherrys version av detta blev här (och på de två efterföljande skivorna) svängiga kompositioner som bänds och tänjs i den demokratiska (rytmsektionen får ta plats) men ändock solistiska improvisationen. Kompositionerna fungerar lite som ramar för en dialog mellan musikerna: En väg mot deras fullständiga samhörighet – complete communion.

Sänds även 3 juni 13.30 över Sthlm P2 Musik 96,2 och webbradion P2 Alltid musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista