Seanser med Alice Coltrane

Lång musik med L-G Alsenius. Under en lång tid var hennes musik närmast bortglömd och den förminskades ofta till en skugga av hennes berömde mans visionära jazz.

Men på senare år har hon fått en viss upprättelse och även nått en yngre generation utan skygglappar vad gäller genrer – bättre sent än aldrig. Alice Coltrane fick tidigt en klassisk pianoutbildning men fastnade snart för jazzen och spelade också i flera namnkunniga grupper under 50-talet. Men det var först när hon mötte John Coltrane i början av 60-talet som karriären tog fart. Det var dock inte oproblematiskt att ersätta McCoy Tyner i makens klassiska kvartett och hon sågs lite som en jazzens Yoko Ono.

Tiden med John Coltrane blev kort eftersom han avled redan 1967. Men då hade de båda redan varit på väg mot en mer kosmisk jazz och det draget förstärktes under de kommande åren. Alice konverterade till hinduismen och intresset för religion och mystik påverkade också hennes musik som fick alltmer inslag av det meditativa. Pianot fick sällskap av harpa och orgel och dessutom av indiska instrument som tablas och tamboura.

I programmet får vi bland annat lyssna till en av tiotalet soloskivor – den suggestiva Universal Conciousness med sin blandning av progressivt och andligt. Det blir också hennes orkestrala tolkning av makens mästerverk A love supreme och dessutom ett samarbete med den likaledes sökande Carlos Santana i Illuminations,  som innehåller en spännande mix av jazz, klassiskt och indiska tongångar.

Vi lyfter helt enkelt fram en säregen och gränslös musiker i sann kalejdoskopanda!

Sänds även 22 juli 13.30 över Sthlm P2 96, 2 och webbradion P2 Alltid Musik