1 av 2
Henryk Goreckis symfoni nr 3
2 av 2
Gösta Nystroems Sinfonia del Mare
Östersjön!

Klagosång och Havets symfoni

Lång musik med Per Feltzin. Östersjöfestivalen, det underliggande vattentemat och påminnelsen om att det är 70 år sedan Andra världskriget inleddes - dessa tre ting har fått bestämma innehållet.

Vi hör hela Henryk Goreckis symfoni nr 3, Klagosångssymfonin. Det är en symfoni för sopran och orkester. Texterna är på polska och hämtade från helt olika håll, även om ämnesvalet är det samma. Saknad, död och, på ett högre plan, kärleken mellan en mor och hennes son.

Sats 1 innehåller en kristen bön ur Lysagorasångerna från 1400-talet, sats 2 en bön skriven på väggen i en cell i Gestapos högkvarter i Zakopane 26 september 1944 och i sats 3 hör vi en text till en folkvisa om en son som försvunnit från sin mor, försvunnit för evigt.

David Zinman leder Londons Sinfonietta och sopranen Dawn Upshaw sjunger i Goreckis tredje symfoni - den tolkning som under 1990-talets början gjorde stor succé över hela världen. Musiken skrevs urprungligen 1976.

Därefter spelas Gösta Nystroems Sinfonia del Mare, havssymfonin. Nystroem ägnade mycken tid till att skriva musik till havets ära. Nystroem älskade sitt Bohuslän och bodde mellan Marstrand och Göteborg.

Vi hoppar över sats 1 av tidsskäl och inleder med sats 2, allegro. I sats 3, lento hittar vi återigen sopransång. Det är poeten Ebba Lindqvists Det enda som tonsatts. Inledningsorden är: "Så som man flyr från den älskade, inte orkar förtäras och förnyas i ett, i ett, så har jag flytt från havet." Efter den satsen avslutas symfoni nummer 3, Sinfonia del Mare med en drygt kvartslång allegrosats. Gösta Nystroem skrev symfonin åren efter andra världskrigets slut, 1947-48.

Sänds även 2 september 13.30 över Sthlm P2 96, 2 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".