1 av 2
Jeanette Lindströms nya rymdinspirerade CD
2 av 2
Yasmin Levys nya CD Sentir

Hösten färdas i snabb karavan - från Mali mot nordisk rymd

Bred musik med L-G Alsenius. Som vanligt blir det varierande klanger från alla fyra väderstreck. Österlandet representeras av mongoliska Hanggai som låter sin strupsång ljuda tillsammans med traditionella instrument som morin khuur och tobshuur. Vi får ett smakprov från kinesen Wu Man och hans multikulturella The Silk Road Ensemble i nyskriven musik av Osvaldo Golijov – med arabisk inspiration. Musikresan går sedan via en rad länder ända upp till den höstkalla nord och under hela vägen görs nerslag i nya plattor.

Den musikaliska resan passerar också Afrika och Malis sångdrottning Kandia Koyaté med sina mäktiga stämband, och vi tar också in på hotell tillsammans med fransk-algeriska Speed Caravan. Italiensk skräckfilmsmusik med Goblin, engelsk poesiupplässning med Sir John Betjeman och tyska Betweens udda fusion av krautrock och renässansmusik är några andra stopp på vägen.

Kalejdoskop bjuder också på en hel del nytt svenskt, bland annat The Tiny som är tillbaka efter flera år med sin experimentella pop och jazzgruppen MusicMusicMusic som skildrar den persiske kungen Kyros. Och sångerskan Jeanette Lindström har varit på besök hos den brittiske legendaren Robert Wyatt för ett spännande samarbete.

Sist men inte minst några annorlunda tolkningar. Israeliska Yasmin Levy tar sig an en av Leonard Cohens mest hyllade sånger på spanska medan skånska Miriam Aida har låtit översätta några svenska visklassiker. Kalejdoskop avslutar lämpligt nog resan med en bossafierad höstskildring i portugisisk tappning.


Sänds även söndag 1 november kl 15.00 i kanalen P2 Musik
- över Sthlm i P2 FM 96,2 samt i webbradio, TV-boxar & mobiler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".