Gunga över tidvatten och floder - Fred Frith i elfte timmen

Lång musik med Per Gulbrandsen.
Tisdagens huvudperson är den brittiske gitarristen och kompositören Fred Frith som på 70-talet blev känd för sitt arbete i avancerade konstrockgrupper som Henry Cow, Art Bears och andra konstellationer inom den radikala musikorganisationen Rock in Opposition. Men när fan blir gammal blir han en eftertänksam kompositör, åtminstone när han heter Fred Frith.

  
Lång Musik inleds med Fred Friths verk "Rivers and Tides", soundtrack till filmen med samma namn av Thomas Riedelsheimer. Den handlar om den brittiske landskapsskulptören Andy Goldsworthy som arbetar med naturprocesser där vatten, stränder och tidvatten är återkommande element.
Till filmen har gamle avantgardisten Fred Frith skapat en nästan lättillgänglig kammarmusik. Frith har velat återskapa de naturliga element som styr vågornas och tidvattnens rörelser mot strand och ett mål var att nå en tidskänsla så nersaktad att den nästan blev statisk. Fred Frith spelar själv tillsammans med en trio tyska musiker.

Andra verket av Frith är "Lelekovice", en stråkkvartett från 1990 tolkad av Ardittikvartetten. Lelekovice är en tjeckisk by varifrån en av Fred Friths musikervänner härstammar, men också namnet på en asteroid döpt efter sin upptäckare Kamil Hornoch från samma by.
"Lelekovice" undersöker en romsk tonskala med stråkglissandon, passionerade fragment av folksång och ljudeffekter från en krossad knapplåda. Verket rör sig som en gunga i slowmotion fram och åter mellan tumult och utsträckta meditativa ackordslinjer. 

Sista stycket av Fred Frith i Kalejdoskop är "Fell" från -01 också med Ardittikvartetten. Fred Frith är själv med och gör vackra oljud på sin elgitarr. 
  
Sänds även onsdag 4 november kl 13.30 i P2 Musik - över Sthlm i P2 FM 96,2 samt i webbradio, kabel-TV-boxar & mobiler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista