Indonesiska pianosonater och gamelanska violinkonserter

Lång musik med David Olivecrona. Veckans Lång ägnas helt åt tonsättaren Lou Harrison, en av amerikansk konstmusiks bäst bevarade hemligheter. Han föddes 1917 och hade en karriär som varade i över sextio år fram till sin död -03. Framförallt är han känd för sitt banbrytande sätt att kombinera västerländsk konstmusik med indonesisk slagverkstradition.

Som kompositör var Lou Harrison varierad, och skrev alltifrån operor till pianosonater och violinkonserter. Efter att ha drabbats av en psykisk kollaps bland annat av oväsendet i New York City, flyttade Harrison under tidigt femtiotal ut till sitt hus i Kaliforniens landsbyggd. Där kom han för första gången att studera den indonesiska musikens tonskalor och kompositionstekniker närmare. Han fascinerades av dess mystik och komplexitet, och bestämde sig därefter för att försöka inkorporera dessa influenser i sina kompositioner. Detta skulle komma igång på allvar först efter 1975, året han studerade med gamelanmästaren Pak Kokro. Därefter kom större delen av Harrisons musikaliska verk att präglas av en vilja att föra samman västerländsk och indonesisk musik på diverse sätt. Ibland med västerländska och indonesiska instrument i djärv kombination, och ibland med västerländska instrument imiterandes en gamelanorkester. Båda av dessa varianter och mycket därtill utlovas i veckans långa kalejdoskop, som bjuder på en redig djupdykning i Harrisons musikaliska skattkista.
   

Sänds även onsdag 11 november kl 13.30 i P2 Musik - över Sthlm i P2 FM 96,2 samt i webbradio, TV-boxar & mobiler

Vad tyckte du om programmet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista