1 av 2
Japanskt landskap
2 av 2
Sankyoko

Samurajernas musik - gracil och precis som konstfull kalligrafi

Lång musik med Anders Olsén.

Här inbjuds till ett sällsynt möte med musik som inte bara "får" ta tid - utan snarast måste låtas göra det. En kalejdoskopisk överblickande meditativ plats- och tidsförflyttning till Samurajernas rike. Till den japanska konstmusik som förfinades och egenartades under den tid som benämns Edo-perioden. Även om rötterna är betydligt äldre än så. (Repris från 17 november)

En kulturell och musikalisk särart som raffinerades till något alldeles unikt japanskt under de 250 år från 1600-talets början då det Japanska riket hölls i princip helt stängt för omvärldens influenser. Musik strikt och reglerad som tecermonien, överväldigande vacker likt de samtida makalösa klädesplaggen. Exakt, gracil och precis som konstfull kalligrafi.
Introspektiv och själfullt stilla som en japansk trädgård.
Noggrann och krävande som den sköraste Bonzai.


En kort exposé från cermoniell hovmusik via elegant kammarmusik till Noh-teaterns stiliserade musikdrama. Etenraku, Gagaku, Sankyoku - sällan hörd i väst, men har ändå influerat och inspirerat många av västerlandets nutida tonsättare. Antagligen för att den egentligen inte liknar något annat.
Tag plats.
Andas in.
Följ med.
   
  
Sänds även onsdag 7 juli kl 13.30 i P2 Musik
(webbradio, TV-boxar & mobiler + över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".