Far iväg med David Byrnes renrakade romantik

Lång musik med Urban Göranson. Ikväll far vi iväg med tonsättaren David Byrne, känd som den excentriske frontfiguren i new wave-bandet Talking Heads och för sina samarbeten med multikonstnären Brian Eno. David Byrne har också en solokarriär som rockartist samt har som skivbolagsboss lyft fram många sydamerikanska musiker. Men kvällens Kalejdoskop bjuder på ytterligare en gren av David Byrne's mångfald, konstmusik som han komponerat för teater, dans och film.

David Byrne föddes i Dumbarton, Skottland 1952 men växte upp i Kanada och USA. Till New York flyttade han för att studera på konsthögskola och samtidigt, i början av 1970-talet, började han också att intressera sig för musik. 1974 bildade han new wave-bandet Talking Heads som var ett av de få band som överlevde punkens 1970-tal och tog scenen vidare via funkig afro- och latinpop ända in på 1990-talet. David Byrne bor fortfarande i New York och i Lång Musik lyfter vi fram en bild som inte lika ofta uppmärksammas – David Byrne och hans konstmusik.

Genom åren har han arbetat nära med koreografer och regissörer som t.ex. Twyla Tharp och Robert Wilson. Med sin renodlade estetik i Talking Heads har David Byrne fortsatt sin minimalistiska bana och komponerat såväl New Orleans-musik som romantisk orkestermusik.

Hans musikaliska estetik påminner närmast om den medeltida franciskanermunken William Ockhams devis om, att endast det mest nödvändiga ska finnas med för att förklara företeelsen vilket David Byrnes komposition The Forest (1991) är ett gott exempel på. Precis som flera av hans samarbeten med Brian Eno. The Forest bottnar i romantikens tongångar men som i sann Byrne-anda rakats av till endast de nödvändiga beståndsdelarna.
Vi hör också David Byrnes musik Music for The Knee Plays (1985) som han komponerade till regissören Robert Wilsons episka drama eller opera, The Civil Wars.

Sänds även onsdag 9 december kl 13.30 i P2 Musik 
- i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 Vad tyckte du om programmet?