Långsamt svävande elektriska landskap där små ljud blir stora

Lång musik med Anna Vilén. Långa, svävande och vibrerande och syntetiserade toner blir det då Hortogonals framför delar av ett tjugoårigt musikaliskt äktenskap. Kurtágonals är namnet på verket som utkom i år. Men materialet tar sin början för trettio år sedan med tyngdpunkt på en av medlemmarnas livsverk, nämligen György Kurtág d.y. 

 

Gruppmedlemmarna i Kurtágonals är alla ungrare och födda på 50-talet och med brokig bakgrund i etnologisk musikforskning, datoriserad musik, elektonika, folk- och popmusik. Och i bakgrunden svävar den ungerska 1900-talsmusikens anfädrer som Bartok och Ligeti över den avantgardistiskt meditativa ljudmattan.

Kurtag är son till György Kurtag d.ä., en av den ungerska konstmusikens kända namn. Modern är pianisten Marta Kurtag och själv är han utforskare av den elektroakustiska musiken och vetenskapen. Den andra gruppmedlemmen Laszlo Hortobágyi (därav gruppnamnet Hortogonals) har en bakgrund som etnomusikolog (hindu-muslimska musiktraditionen), orgelbyggare och kompositör för datorer. Den tredje är Miklos Lengyelfi med Bela Bartok-konservatoriet, folk- och popmusik och kontrabasande i bagaget.

Sista halvtimmen ägnas åt en mix på tre stycken, varav två av samma generationens ungrare Bela Farago och Miklos Csemiczky. Plus amerikanskan Eve Beglarian med tydligt avstamp i den minimalistiska traditionen.


Sänds även onsdag 2 december kl 13.30 i P2 Musik 
- i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2

Vad tyckte du om programmet?