1 av 3
Vivi Flindt i Dödens Triumf
2 av 3
Secret Oyster - Astarte
3 av 3
Ekelöfs blick

Nakenbalett, erotisk jazzrock och Ekelöfs blick

Lång musik med L-G Alsenius
Det blir danskt för hela slanten, två långa verk med anknytning till film och balett – och båda baserade på poesi. I mitten av 70-talet var det mesta tillåtet i Danmark, som att låta en jazzrockgrupp skriva musik till en nakenbalett. Idén kom från koreografen Flemming Flindt vid Kungliga Danska Baletten som ville skapa ett modernt verk för sin fru, dansaren Vivi Flindt – byggt på landsmannen Jens August Schades erotiska dikter. Uppdraget gick till Secret Oyster.

Flemmimg Flindt  kontaktade Secret Oyster, en av landets mest populära grupper vid den här tiden, som accepterade det udda erbjudandet och skrev jazzinfluerad instrumentalmusik till föreställningen ”Vidunderlige kaelling” som hade premiär i december 1975. Det blev en stor publiksuccé, inte minst tack vare sensationen att Vivi Flindt och flera av de andra medverkande agerade nakna på scenen. Secret Oysters musik släpptes också på skiva som innehåller jazzfusion med klara ekon av Mahavishnu Orchestra och Return To Forever men ändå med en typisk dansk ton. Makarna Flindts nakendansande fortsatte senare i "Dödens Triumf", då med rockmusik av Savage Rose.

Kalejdoskop Lång bjuder också på nysläppt musik av kontrabasisten Ida Bach Jensen som turnerar med elektroniska effekter och som har komponerat verk både för dans och teater.
För några år sedan skrev hon musik till landsmannen Claus Bohms dokumentärfilm ”Ekelöfs blick” – om den svenska poeten Gunnar Ekelöf och hans verk. Med hjälp av instrument som tuba, klockor och det österländska stränginstrumentet cimbalom skapar hon suggestiva och  kontrastrika stämningar som förstärks ytterligare av Gunnar Ekelöfs egen röst som dyker upp här och var i korta fragment, taget från gamla radioinspelningar.

Det är 20 korta stycken ihopmixade till en knappt 50 minuter lång resa tillsammans med Ida Bach Jensen i ett säreget diktuniversum.

Sänds även onsdag 23 december kl 13.30 i P2 Musik 
- i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 

Vad tyckte du om programmet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista