1 av 7
Istanbul - årets kulturhuvudstad 2010. Foto: Osman Orsal/Scanpix.
2 av 7
Kardes Turkuler i konsert
3 av 7
Ülkü Holago (Foto Snezana Vukovic SR)
4 av 7
Turkiska neoproggarna Fairuz Derin Bulut
5 av 7
6 av 7
Baba Zula
7 av 7
Kibariye

Tema Istanbul - hela Europas kulturhuvudstad 2010

Sen musik av och med Ülkü Holago är ett särskilt tema-program som utspelas i årets kulturhuvudstad Istanbul, en världsmetropol som präglas av musik. Taxichauffören spelar lidelsefull arabesk, på torget pumpar breakdansares hip hopbeats från medhavda bergsprängare. I kulturnavet Beyoglu växlar ljudbilden mellan turkisk-romsk partymusik, sval electronica och punkig skamusik, medan knutpunkten Kadiköy i Istanbuls asiatiska del präglas av indiepop och metal.
 

- Den här musikaliska och kulturella bredden vill jag vill förmedla i mitt tema-Kalejdoskop. Självklart präglas programmet av mina personliga preferenser, men jag har haft ljudbilden från Istanbuls gator, krogar och klubbar som förebild när jag valde musiken, säger Ülkü Holago som själv är stockholmare med rötter, släkt och många vänner i Istanbul.

Hon menar att de flesta Istanbulmusiker - är en del av - eller står nära det traditionella turkiska musikarvet. Att mixa exempelvis jazz eller hip hop med konstmusik, eller göra punkversioner av folkvisor är en självklarhet för många artister. Liksom att hämta inspiration ur Istanbuls etniska, språkliga och kulturella mångfald.


 - Politiskt och socialt medvetna musiker som Kardes Türküler använder musiken delvis som ett demokratiprojekt. Som reporter med uppdrag att bevaka både turkisk politik och kultur, märker jag hur beröringspunkterna mellan bevakningsområdena ofta är tydligare än i Sverige. Inte minst då det är, eller har varit politiskt känsligt att sjunga på vissa språk eller hävda kulturell identitet utöver den ”mainstreamturkiska”.


I Kalejdoskop Tema Istanbul får lyssnaren under en och en halv timme bland annat höra flera turkisk-romska virtouser som Adnan Senses och Kibariye och skandalomsusade klarinettisten Hüsnü Senlendirici. Turkiets störste rappare Ceza, hans kollega och lillasyster Ayben.
Liksom svenskfödde jazzsaxofonisten Ilhan Ersahin, neoproggrockarna Fairuz Derin Bulut, grungeinspirerade Duman och nya gruppen Bajar som mixar turkiskt, kurdiskt, rock, funk och folk under devisen ”Eufrats vatten har blandats med Marmarasjön”.

Istanbul har en unik dynamik. Turkarna är själva hänförda av sin stad, vars historia och mix när det gäller klass och kulturer skapar både positiv och negativ friktion. Allt mot en fond präglad av Bosporen, Aya Sofya, Prinsöarna, förfallna 1800-talshus, inglasade skyskrapor, kåkstäder och gatukonst.  

- Jag är inte förvånad över hur många kärlekssånger som skrivits till Istanbul genom århundradena, säger Ülkü Holago
   
Sänds även tisdag 9 februari kl 13.30 i P2 Musik - i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 

Vad tyckte du om programmet?  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".