Mysteriet Mark Hollis

Lång Musik med Per Gulbrandsen.
Ett helt Kalejdoskop ägnat åt den gåtfulle brittiske musikern och sångaren Mark Hollis som stöpte om sin syntgrupp Talk Talk till ett av 80-talets främsta postrockband och sedan utvecklades till en av de mest personliga rösterna inom konstrocken.
Efter sin hyllade solodebut 1998 lämnade Mark Hollis musikbranschen och gick in i en tystnad djupare än den som präglar hans laddade, svårfångade musik.


Första delen av Kalejdoskop Lång musik fylls av Talk Talks postrock-mästerverk "Laughing Stock" (1991) som starkt präglas av Mark Hollis' då nyfunna, sparsamma uttryck. Här där tystnaden en viktig del av musiken och Mark Hollis har börjat förverkliga sin konstnärliga vision - en mix av vibrerande singer-songwriterröst, stillhet, nutida konstmusik, bluesigt munspel, öppna jazzklanger och trevande improviserad konstrock.
"Laughing Stock" har listats som ett av de främsta albumen någonsin.

Resten av Kalejdoskop ägnas den säregna debutskivan "Mark Hollis" (1998) som tog sju år att skriva och spela in. De glesa men dynamiskt arrangerade sångerna är inspelade nattetid i mörker till skenet av ett par stearinljus. Skivan hyllas som närmast himmelsk på otaliga bloggar och hemsidor, finner nya fans varje år och kommer sannolikt att låta lika tidlöst modern om 30 år som den gör idag.

Men efter solodebuten lämnade Mark Hollis musikindustrin totalt och har sedan inte hörts av. Därmed har vi förlorat en av de märkligare och mer drabbande rösterna i samtidens musik. 

Mark Hollis nämns ofta som exempel på en artist som vägrade vika sig för kommersiella intressen och hans kompromisslöshet har blivit måttstock för många unga artister, samtidigt som ingen tycks veta varför han lämnade branschen. Kanske finns en del av svaret i en gammal intervju där Mark Hollis säger:
"Man ska inte spela två toner om det räcker med en, och om man inte vet varför man spelar den tonen ska man hellre vara tyst". 

 
Sänds även onsdag 24 februari kl 13.30 i P2 Musik 
- i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 

Vad tyckte du om programmet?