1 av 3
Guden Krishna med sin flöjt
2 av 3
Guden Krishna med flöjt
3 av 3
Hari Chaurasia - Rag Lalit

En timslång flöjtraga

P2:s jubileumskvällen för Chopin gör att Kalejdoskop Sen ställs in och den sista timmen fram till midnatt bjder vi i ett Kalejdoskop Special istället en timslång raga med en av Indiens främsta musiker, Hariprasad Chaurasia.


Hariprasad Chaurasia
spelar den nordidiska bambuflöjten bansuri, ett enkelt bondeinstrument med bara 7 hål men med uråldriga kopplingar till den hinduiska guden Krishnas mytologi.
Det har tagit Hariprasad ett musikerliv att utveckla bansurin till ett seriöst musikinstrument, men det har han gjort så framgångsrikt att den även blivit accepterad av en klassisk publik.

Vi får i detta Kalejdoskop Special höra ragan "Lalit" med Hariprasad Chaurasia tillsammans med tablaspelaren Anindo Chatterjee och tamburaspelarna Nandu Kamat och Kulwinder Sing.
Den fantastiska ljudkvaliteten beror bl a på att ragan är inspelad i ett stort brittiskt slott, ägt av skivbolaget Nimbus.


Detta Kalejdoskop Special går inte i repris. I P2 Musik tisdag den 2 mars kl 13.30 sänds istället Kalejdoskop - Tema Istanbul med Ülkü Holago från den 8 februari

Vad tyckte du om raga-programmet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista