1 av 4
Anoushka Shankar
2 av 4
Lhasa de Sela
3 av 4
Jill Scott
4 av 4
Kim Hedås

Kalejdoskop - Kvinnodagspecial med Johanna Olofsson


Kalejdoskop - Kvinnodagsmusik med Johanna Olofsson, DJ från Malmö.
Internationella kvinnodagen firas drottninglikt; inte med rödstrumpade kampsånger, men med fantastisk musik av lika fascinerande som starka kvinnor från jordens alla hörn. Kvinnorna har tagit allt större plats i musikhistorien precis som i resten av samhället och Kalejdoskops kvinnospecial hyllar några av årtiondets främsta – men också ett gäng som ännu inte är världsberömda men helt klart förtjänar det.

Du får möta Joni Mitchell och Rigmor Gustafsson ackompanjerade av varsin orkester, Marie Boine och Björk på experimentella utflykter bland uråldriga trummor och Ravi Shankars dotter Anoushka som visar hur en sitar behandlas med största möjliga finess.

Svenska Midaircondo svävar ut i vackra ljudlandskap inte långt från dem av tonsättaren och konstmusikern Kim Hedås. Dansen startas av Mexikos kraftkvinna Lila Downs, tas vidare av skönsjungande kvinnor från Balkan och avslutas med Diplo-producerade brasse-trion Bonde Do Role.


Den stora hemlängtan och saknaden besjungs av Cap Verdes Cesaria Evora och svenska Caro & El Club Vigil konstaterar att allt förändras.

Givna i ett Kalejdoskop kvinnospecial är Argentinas nationalikon Mercedes Sosa och fantastiska Lhasa de Sela som tragiskt gick bort på årets första dag. Jazzen tas om hand av Sofi Hellborg, av en av Sveriges vassaste saxofonister, samt kvinnan på president Obamas och alla andras läppar; Esperanza Spalding.


Dessutom blir det kaxig fyllefolkmusik med Kraja och en annan traditionell visa med Triakel, medan Jill Scott vill lata sig och inte alls stiga upp. För sovmorgon är alla kvinnor värda – inte minst en dag som denna. Och frukost på sängen!


Sänds även tisdag 9 mars kl 13.30 i P2 Musik - i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 

Vad tyckte du om programmet?  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista