Hetta och elegans, uppgraderad pop och en frustande groddans

Bred musik med Per Feltzin.
Ett brett Kalejdoskop ska vara verkligt brett i både tilltal, form och klang - och här klingar musik från de senaste 200 åren. Vi är hemliga, introverta, utåtriktade, leende och svårmodiga.

Janine Jansen spelar minnesfylld lyrisk Tjajkovskij, Mickey Hart och Airto Moreira spelar en frustande groddans på slagverk, Ida Sand och Christina Gustafsson tolkar uppkäftigt två klassiker av Stevie Wonder och Harold Arlen.
Plus att Celia Cruz elegant och hett dansar fram Soy Antillana och Peter Gabriel uppgraderar Kinks till nya höjder.

En Kalejdoskopfavorit just nu är när Jordi Savall och Hesperion XXI spelar armenisk och turkisk musik på CDn "Istanbul". Det är en ny musikalisk värld som träder fram mellan Asien och Europa. Musik från den har vi fogat samman med Eric Bibbs "Encuentro en la estación" från Bibbs debutalbum "Rainbow people" från 1977 och Esperanza Spaldings tillbakalutade "Samba em preludo".

Vi har också en musikfilosofisk och evig fråga - den om originalet och kopian.
Här mixas de udda takternas mästare, brittiska 70-talsbandet Gentle Giants originalmusik med nya tiders progressiv rock, symfonirock. Amerikanska Spock's Beard hämtar mycket inspiration från britterna och det blir till slut svårt att höra vilket band det är som spelar.
Försök själva när ni hör Kalejdoskop Bred den 24 mars!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista