1 av 4
Efterklang på scen
2 av 4
Vana Verouti
3 av 4
Sa Dingding
4 av 4
Niyaz

Vackert vemod, oroväckande skönhet och en krackelerad värld

Sen musik med Helene Almqvist.
Helene Almqvists allra första Kalejdoskop går i det vackra vemodets tecken - utan att för den skull förlora det minsta varken i nerv eller tempo!

Programmet stompar igång med Peder af Ugglas blues, men pressas obönhörligen ut av Ben Frosts mörkerminimalistiska, oroväckande musik i brytpunkten mellan Australiens sol och Islands kyla.
Därifrån svävar vi vidare i grekiska Vana Veroutis kosmiska böneslingor och Sam Amidons amerikanska präriemusik innan Daniele Sepes italienska zeppelinare lyfter oss högt och för oss förbi den kinesisk-mongoliska folklorismen i Sa Dingdings musik och landar i danska Efterklangs ishackande.


Tredje mixen är en betydligt saligare blandning av Sverige, Turkiet och Etiopien än vad den politiska verkligheten på sistone visat prov på…
Den jazzar igång med HF3Ks härliga svensk-orientaliska folkjazz, innan vi landar lite mjukare först i turkiske Mercan Dedes eftertänksamma orientalism och sedan i Dub Colossus tinglande möte med Etiopien och sångaren Bahta Gebrehiwot.

Därifrån vidare till Oscar Schönning och hans skört vackerspelande band, som följs av den amerikanska duon Thievery Corporation. De är starkt inspirerade av både Indien och Mellanöstern i sin musik - liksom mixens tredje band, den iranska trion Niyaz, som dessutom gärna väver ihop sufisk mysticism med transelektronika.


I sista mixen antar det vackra vemodet en allt bräckligare ton där det rör sig från Armenien via Sverige till Island. Den spröda kavalkaden börjar hos den armeniske dudukmästaren Djivan Gasparyan, vaggar vidare i eftertänksamheten hos Peter Danemo Kapell för att stanna i en isländsk klassiker så vacker att det gör ont, Sigur Ros obetitlade tongångar. Och sen säger vi hejdå med en pianoklingande bön signerad britten Niraj Chag med sång av Swati Natekar.


   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".