1 av 5
Alva Huselius diggar Detektivbyrån (Foto Robert Huselius)
2 av 5
Detektivbyrån (Foto Robert Huselius)
3 av 5
Filmaffisch för Fantomas
4 av 5
Joanna Newsom
5 av 5
Juana Molina

Musik att vattna sina vårlökar med

Sen musik med Robert Huselius.
De kalejdoskopiska vibrationerna sjunger den drömska eftertankens lov. Musik att köra lastbil, vaka i långvården eller bara sitta hemma i sängen till, i väntan på att snöns skorpa ska ge vika för vårens våldsamma emanationer.
Musik att vattna sina vårlökar med.

Till vardags har Robert Huselius sitt egna kalejdoskopiska närradioprogram, som sänds över Eskilstuna. Men nu gör alltså Robert också sitt första Kalejdoskop. Första mixen inleds smeksamt med att Detektivbyrån bjuder upp till speldosedans i dockskåpet, men sjunker sedan, via isländska Múms och levnadstärda legendaren Robert Wyatt, gradvis ned i spleen med Espers sinistra, dissonanta dödsfolk som kronan på verket.

Lyrisk och musikalisk talang och originalitet sammanstrålar inte med tursamma omständigheter och gott sällskap alltför ofta, men 2006 stod lyckans strålar i zenit över Joanna Newsom, som med mästerarrangören Van Dyke Parks framvärkte en handfull vindlande, berättande, oefterhärmliga sånger, varav en inleder nästa mix.
Kronos Quartet lättar sina vingar över den indiska subkontinenten, varpå lågmäld, experimentell dub avlöses av en loopad gitarr med elektroniska latinoklanger ovanpå, på det att vi slutligen må stifta bekantskap med vart tiden löpt med Jan Hammarlund under alla dessa år i skymundan - lyssna med ett öppet sinnelag och ni ska förvånas.

Och ännu är det inte slut.
Saker som kallas bl.a. "folktronica" och "postklassiskt" slungas runt i allt snävare cirklar kring Skandinavien, i ett musiksjok som inramas med Hans Appelqvists kammarpop för Macintosh och Slaraffenlands förbryllande mixtur av friform och stöveltramp. Programmet avslutas med en sannskyldig Fantômas-skräll, som vill tjäna som väckarklocka; det är ju ändå bara musik det handlar om, och musik är ju bara en väsentlig del av livet.

Ta det inte på överdrivet allvar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".