Mike Oldfields Tubular Bells fyller 37

Lång musik med Per Feltzin
För exakt 37 år sedan den 25 maj 1973 gavs ett mycket speciellt debutalbum ut: "Tubular Bells" av och med den brittiske gitarristen och ljudteknikern Mike Oldfield. Knappa 50 helt instrumentala minuter där nästan allt spelades av en enda man. Skivan blev trots sitt ovanliga upplägg en massiv storsäljare och sägs ha utgjort en viktig ekonisk grund till det som skulle bli jätteföretaget Virgin.

Men även om musiken spelades av Mike Oldfield var själva mixningen en process där flera var inblandade. Det här var före datorernas tid och för att få de olika slingorna att komma in rätt i tid krävdes många repetitioner och flera andra medverkande. Det skedde via rullband och ett, dåtida, fint mixerbord med 16 kanaler. Huvuddelen av skivan tillkom nattetid när Oldfield inte behövde boka studiotid.

LPn fick ett väldigt genomslag direkt. Musiken är en sorts blandning av popmusik, folkmusik och progressiv symfonirockmusik samtidigt som den gav en föraning om succéerna för de amerikanska minimalisterna som Steve Reich och Philip Glass.

Exakt 37 år efter dess tillkomst ska vi spela hela "Tubular Bells" i en ny uppfräschad stereomix som Mike Oldfield gjorde 2009. I det konvolutet finns förresten en informativ redogörelse om tillkomsten av Tubular Bells - vilka som var med, var allt spelades in och hur.

Men vi också lyssna till delar av två andra inspelningar av samma musik. Vi ska höra den första delen av David Bedfords orkestrerade version i en inspelning från 1974, året efter originalinspelningen. Bedford leder Royal Philharmonic Orchestra och Mike Oldfield spelar gitarr. Dessutom ska vi höra knappa tio minuter från en konsert Oldfield och hans band gjorde 1979 av "Tubular Bells" - hämtat från CDn "Exposed".


Sänds även onsdag 26 maj kl 13.30 i P2 Musik
(webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)