Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade.

Kaija Saariaho - från rykande opera till näckrosor av kristall

1 av 3
Kaija Saariaho Foto: Ralph Mesche
2 av 3
Kaija Saariaho
3 av 3
Kaija Saariaho - Cinq Reflets...

Lång musik med L-G Alsenius.
Näckrosor, spiraler, rök och kristaller – det är några av inspirationskällorna för den finländska tonsättaren Kaija Saariaho, huvudperson i tisdagens Kalejdoskop. Hennes musik bygger till stor del på den dramatiska spänningen mellan motsatspar och spänner över hela skalan från elektro-akustik till opera. (Repris från feb-10)

Kaija Saariaho fick sin musikaliska utbildning vid Sibelius-akademin i Helsingfors och senare i Freiburg där hon tog sin examen -83, varpå hon flyttade till Paris för studier vid musikinstitutet IRCAM, grundat av Pierre Boulez som ett forskningscentrum för modern musik i olika former.

I sina första kompositioner experimenterade hon med elektronik och kammarmusik, men i takt med framgångarna fick hon tillgång till allt större orkesterbesättningar. Under 90-talet utforskade hon också olika typer av instrumentklanger, t.ex. flöjt, violin och cello, och hon gjorde balettmusik tillsammans med amerikanska koreografen Carolyn Carlson.

Kaija Saariaho har fått flera stora internationella priser, t.ex. ”Prix Italia” och hon har samarbetat med storheter som violinisten Gidon Kremer, sopranen Dawn Upshaw och Emerson-kvartetten.

Kalejdoskop bjuder på tre längre verk av Kaija Saariaho – den orkestrala diptyken ”Du cristal… à la fumée”, Kronos-kvartettens stråkexperiment med viskande diktläsning i ”Nymphea” och som avslutning en sångcykel bestående av fem scener ur hennes första opera ”L´amour de loin”.
Täta orkesterklanger, oljud och harmoni i ljuv förening plus kärlekstörstande trubadurdiktning från en av vår tids främsta tonsättare! 

Sänds även onsdag 16 juni kl 13.30 i P2 Musik 
(webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".