1 av 3
Willem Breuker Kollektief besöker kinesisk skola
2 av 3
Misha Mengelberg
3 av 3
Willem Breuker

Willem Breuker i manegen

Kalejdoskop - Lång Musik med Urban Göranson

Kalejdoskop tillägnas den här gången saxofonisten och klarinettisten, kompositören och bandledaren nederländaren Willem Breuker. En musikalisk herre som förmodligen bäst av alla kan kalla sin musik för just kalejdoskopisk musik. Efter en tids cancersjukdom avled Breuker den 23 juli i år, 65 år gammal.
Själv kallade han sin musik för Mensenmuziek.

Willem Breuker var en oerhört produktiv kompositör och jobbade även med att lyfta fram såväl äldre och oupptäckt musik som unga musiker och kompositörer och blev med tiden en stark mentor för den nederländska jazzen, improvisations- och konstmusiken.

Själva musikspridningen och mentorskapet grundade Breuker 1974 med sitt skivbolag Bvhaast, och sin tiomannaorkester, Willem Breuker Kollektief. Under 60-talets frijazz bildade han tillsammans med pianisten Misha Mengelbergs det jazzkollektivet ICP, Instant Composers Pool Orchestra, och samtidigt lirade han också i pianisten Alexander von Schlippenbach´s Globe Unity, varvat med den tyske vibrafonisten och klarinettisten Gunter Hampels grupp.

1968 ingick Breuker även i den radikala frijazzens främsta combo; Peter Brötzmanns octet. Totalt komponerade Willem Breuker över 500 stycken och i runda slängar gav han ut 50 album. Willem Breuker utmanade ständigt den gängse normen för vad som var tillåtet på scen och inte. Musik var för honom just musik, oavsett om det om det kallades för jazz, klassisk eller konstmusik, vaudeville-, film- teatermusik eller opera - för allt det där komponerade han ändå med full experimentlusta och happening-anda. 

Förutom ett flertal jonglerande och färgsprakande stycken med Willem Breuker och hans Kollektief  samt Mondrian Strings tolkar Willem Breuker också musik komponerad av mexikanen Silvestre Revueltas, Kurt Weill, Alfred Janson, Willy Rex, Gunter Hampel, Leo Cuypers, Richard Wagner, Maurice Ravel och Erik Satie

Mer info och komplett diskografi finns hos det nederländska skivbolaget

Sänds även onsdag 13 oktober kl 14.30-16 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".