1 av 4
Lyy live i Ransäter -10 (Foto Ulrika Gunnarsson)
2 av 4
Maria Kalaniemi (Foto Last FM)
3 av 4
Natacha Atlas (Foto Last FM)
4 av 4
Arbete och Fritid 1977

Arabesque, impressionism, månmusik och esoterisk progg

Kalejdoskop - Bred musik med L-G Alsenius

Kalejdoskop innehåller som vanligt en spännande och blandad musikalisk kompott – den här gången med utblickar mot länder som Iran, Polen och Senegal. Det blir också en resa in i själens mörka natt tillsammans med Dangermouse och Sparklehorse i ett unikt samarbete där Mark Linkous självmord utgjorde en tragisk slutpunkt.

Danska jazzsångerkan Caecilie Norby tolkar de franska impressionisterna på sitt nya album ”Arabesque” och vi får ett smakprov i en välbekant pianominiatyr av Erik Satie. Och franska Heldon bjuder på esoterisk 70-talsprog i en hyllning till mästergitarristen Robert Fripp.

Vi kan också se fram emot nytt svenskt i form av folkmusikgruppen Lyy med sångerskan Emma Björling i spetsen som tolkar traditionellt material på sitt eget sätt medan trumpetaren Nils Janson och hans kumpaner svänger loss med ett coolt groove.

Finsk-svenska trion Elifantree är en ny spännande bekantskap med sin punkiga indiejazz och deras avslutande dragspelstoner glider över i landsmaninnan Maria Kalaniemis mästerliga handlag med samma instrument i magisk månmusik.

Natacha Atlas fortsätter oförtrutet att mixa arabiskt och västerländskt, den här gången med en extra udd riktad mot korruption och politisk tyranni. Vi släpper också fram 70-talsproggarna Arbete & Fritid som betygar att de inte är som alla andra – i sann Kalejdoskop-anda!

Sänds även söndag 17 oktober i P2 Musik kl 15
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".