David Axelrod - jazzfunkens Phil Spector

Lång Musik med David Olivecrona

I detta Kalejdoskop riktar vi rampljuset mot David Axelrod: en demonproducent med smak för funkiga beats och cinematiska stråkar som kan sägas vara jazzfunkens motsvarighet till Phil Spector.

Under sextio- och sjuttiotalet jobbade han för skivbolaget Capitol Records och fick tidigt stor framgång som producent av soulsångaren Lou Rawls hitlåtar ”Dead End Street” och ”You´ve Made Me So Very Happy”, och var även arrangören bakom saxofonisten Cannonball Adderlys storsäljande jazzskiva ”Mercy, Mercy, Mercy”.

Och liksom kollegan Phil Spector satte Axelrod alltid sin personliga prägel på inspelningarna. Hans främsta musikaliska kännetecken kan sägas vara en blandning av filmiska stråkarrangemang, rappa funkrytmer och en osviklig känsla för storslagna melodier.

Men Axelrod var inte bara verksam som producent av andra musik, och utan släppte även en rad spännande skivor under eget namn. Mest kända av hans soloalbum är klassikerna ”Song of Experience” och ”Song of Innocence”; två instrumentala jazzfunkmästerverk som inspirerades av poeten William Blakes lyrik.

Under nittio- och tvåtusentalet upptäckte många namnkunniga hip hop-producenter David Axelrods musik, och han är idag en av de mest samplade artisterna i hiphop- och DJ-världen.

I kvällens Kalejdoskopmix bjuder vi både på de största mästerverken från David Axelrods solokarriär och hans bästa produktioner åt andra artister – däribland en tidigare osläppt psychfunk-pärla som skrevs åt Cannonball Adderly på sjuttiotalet!

Sänds även onsdag 27 oktober kl 14.30-16 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista