Vattenlekar, ökenlängtan och en annorlunda höst

Kalejdoskop - Bred Musik med Ingela Hofsten

Ingela Hofsten skriver: "I mitt Kalejdoskop - Bred har jag botaniserat i min och min familjs egen skivsamling, som består av en salig blandning av musik från alla världsdelar, många sekler och genrer och än en gång slagits av hur många kopplingar, rytmiskt, melodiskt, stämningsmässigt det finns mellan musikstycken som i förståne kan tyckas vara helt olika varandra.

När jag nu blandar och ger ur min, sambons och tonårsdotterns skivsamling uppstår en gränsöverskridande resa genom tid och rum och inte minst genom olika stämningslägen – från allvar till lek, förtvivlan till hopp, sorg till glädje.

Bland mycket annat får vi höra Tommy Körberg förbanna en synd som han påstår värre än de sju andra, ökenbluesarna Tinariwen sjunga om längtan, elektroakustikern Tommy Zwedberg hylla skrattet i sitt stycke Bavarde, Joni Mitchell beklaga hur vår tids konsumism kan förvandla vacker natur till parkeringsplatser och köpcentra och Pia Olby framföra den bisarra texten i Ulf Åkerhielms "En långtrasig visa".  

I programmet bjuds också på vattenlekar av Maurice Ravel framförda av Hans Pålsson och en annorlunda version av Hösten ur Vivaldis årstider, på sättningen fiol, dragspel, cimbalon och kontrabas.

Och så kan jag utlova en låt som heter just Kaleidoscope", slutar Ingela Hofsten.


Sänds även söndag 31 oktober i P2 Musik kl 15
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista