1 av 4
Hermann Nitsch
2 av 4
Acryl auf Leinwand av Hermann Nitsch (2007)
3 av 4
Hermann Nitsch vid orgeln
4 av 4
Hermann Nitschs popkollage Golden Love från 1974

Lång musik av Hermann Nitsch

Kalejdoskop - Lång musik med David Olivecrona
Tisdag 1 februari i P2 kl 22.30 - midnatt

Hermann Nitsch, provokativ österrikisk minimalist

Kalejdoskop uppmärksammar den österrikiske performancekonstnären och kompositören Hermann Nitsch, född 1934 i Wien. Som konstnär har han blivit hyllad, hatad och till och med fängslad. Mindre känd är hans rika, musikaliska gärning som vi tar en närmare titt på i kvällens program.

Minimalt och kontemplativt på harmonium
Från början skrev han endast musik till sina kaotiska, blodsindränkta performanceföreställningar - som ofta präglades av religiös och freudansk symbolik - men började under sjuttiotalet även komponera fristående musikaliska stycken. Till en början var det en musik präglad av oväsen och diverse pikanta ljudeffekter (till exempel kött som slaktades i studion under inspelningarna).

Detta kom emellertid att förändras några år senare in på åttiotalet, då Hermann Nitsch musik fick en betydligt mer kontemplativ och minimal karaktär, och började fokusera mer på rymd, stämning och stillhet.

Det främsta och framförallt längsta exemplet kommer vi få höra ett smakprov på i kvällens Kalejdoskop. Harmoniumverken 1-12 till  komponerades mellan 1984-1989, och är i sin helhet över 6 timmar långa. Ursprunglingen släpptes verken som en serie kassettband, men inspelningen vi får ta del av i Kalejdoskop är en lyxigt remastrad CD-utgåva från -00.
Spelar gör Hermann Nitsch själv, med ständige vapendragaren Gary Todd som producent.

Sänds även onsdag 2 februari kl 13 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista