1 av 4
David Parsons 1977
2 av 4
David Parsons idag
3 av 4
David Parsons - Himalaya
4 av 4
David Parsons senaste album Akash

Lång musik av David Parsons

Kalejdoskop - Lång musik med L-G Alsenius
Tisdag 8 februari kl. 22.30 – 00.00

”Magiska naturbilder med synthesizer och fältinspelningar från Himalayas höjder”

Han är jazztrummisen från Nya Zeeland som upptäckte sitaren och fick en livslång kärlek till Indien. Han är världsmusikern som är lika dragen till buddhismen som hinduismen och som gärna blandar synthesizers med fältinspelade ljud – men som sällan spelar offentligt på sin kära sitar.

David Parsons musikkarriär startade på allvar som 19-åring i början av 60-talet hemma i Nya Zeeland men efter ett par år tröttnade han på jazzmusiken och sökte nya utmaningar. En konsert med Ravi Shankar 1965 förändrade hans liv totalt och han skaffade snabbt en sitar och lärde sig spela på egen hand.

När han senare var i Indien för att studera för en av Ravi Shankars elever kom han i kontakt med Wendy Carlos elektroniska ljudcollage på albumet ”Sonic Seasonings”. Det gav honom idén att blanda synthesizers med fältinspelningar.

Från tidiga enkla hemmaexperiment har David Parsons under mer än tre decennier utforskat samspelet mellan öst och väst genom hyllade album som ”Yatra”, Dorje Ling” och ”Ngaio Gamelan”. Han har dessutom gett ut traditionell musik från bland annat Kambodja och Vietnam liksom det monumentala projektet ”Music of Islam” i hela 17 volymer.

David Parsons sorteras oftast in under kategorin ”New Age” men det finns ett mörkare stråk i hans musik och han säger själv att han dras just till mörkret och till universums mäktiga krafter.

I tisdagens Kalejdoskop ska vi lyssna till albumet ”Himalaya” från 1989 – en musikalisk resa genom Indien och landets magnifika bergskedja, som suggestivt målar upp den storslagna naturen med vind, vatten och snötäckta landskap.

Vi får också ett smakprov från David Parsons senare verk "Akash" där han visar en mer kosmisk sida, i stil med Klaus Schulze och Tangerine Dream.

Sänds även onsdag 9 februari kl 13 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".