Sen musik med Kristofer Matti, Prejkabloggen


Kalejdoskop - Sen musik med Kristofer Matti/Prejkabloggen
Måndag 20 juni kl 22.30 - midnatt

Hopsamlade ljudglimtar från den ny-psykedeliska musikscenen - i Skåne och världen därom. (Repris från 29 nov)

Ledordet i musiken är rytmer som bara tuffar på och på likt ett tåg. Vi bjuds på mellanösterdoftande toner från Sam Shalabi, mest känd från God speed you black emperor, som med sina två band - Land of Kush & Shalabi Effect återkommer med tre låtar i kvällens program.
Svenska The Goner bjuder in oss på en hypnotisk rytmisk kavalkad med låten Strong Interactions och Spacepsychrockarna Nebula har med en låt som i sitt trumintensiva sound mest för tankarna till bombplan.

I del två av programmet svävar vi ut i kosmos med drone-slingor från musikern Steven R Smith som under namnet Ulaan Khol gör melankolisk dronemusik med mycket mycket feedback.

Vi skapar även bekantskap med den danske artisten Kontrolorgan och låten "Mythology Loops" som bara växer i intensitet ju mer vi lyssnar. Inte så långt därifrån i Malmö spelade artisten Nordbeck in sin skiva "Sopstationen", ett metalliskt mullrande som för tankarna till ett gigantiskt rymdskepp i stil med Alien.

Efter den persen lättas allt upp av folkigt pianoplinkande med Sam Shalabi, svävande gitarrer med Malmöartisten Kristofer Ström och hans projekt Ljudbilden & Piloten. Just denna låt är släppt på Malmöetiketten Neosordo och finns bara på en split 12" i upplaga på 285 ex. Sen så återgår vi till Kontrolorgan igen, fast denna gången blir det lite lättare för trumhinnorna.

I del tre avslutas programmet med lite gladare upptempotoner. Först blir det skev experimentell popmusik från Matthew Mondaniles soloprojekt Ducktails, vars musik för tankarna till ett östasiatiskt land som bara existerar i en parallell dimension.

Inte så långt därifrån skapar Los Angelesbaserade bandet Dengue Fever med sångerskan Chhom Nimol i spetsen Kambodjansk psychrock av bästa kvalitet. Chhom är en känd karaokesångerska från Kambodja vars underbara Khmersång gör att bandet får den rätta Kambodjanska 60-tals känslan. Funkig kraut psych står Malmöbandet WON för, vars skiva kommer vilken dag som helst på skivetiketten Psychic Malmö. Och för att runda av det hela på ett lugnt och fint sätt avslutas programmet med tvåmannabandet Brother Raven vars musik bara ges ut på kassett. I detta spåret hör vi hur det låter kring ekvatorn.

Sänds även tisdag 21 juni kl 13 över Sthlm i P2 Musik FM 96,2 - och i 30 dagar i webbradio & mobiler  över hela världen