Lång sidenmusik med Anna Vilén


Kalejdoskop - Lång sidenmusik med Anna Vilén
Tisdag 2 augusti i P2 kl 22.30 - midnatt

I höstas firade Kalejdoskop att den kinesiska terrakottaarmén kommit till Stockholm. Soldater i lera som i 2200 år låg nergrävda och i hemlighet vaktade sin kejsare, färdiga att anfalla alla inkräktare.

Bland de gamla gravskatterna hittade man 1978 också 65 bronsklockor som ännu idag används. Uråldriga mäktiga klanger som Tan Dun använde sig av då han komponerade musiken till återföreningen av Hong Kong och Kina år 1997. Och trummorna som signalerade anfall då den förste kejsaren Qins armé enade Kina år 221 f.kr!

Qin heter också det uråldriga instrumentet med sju sidensträngar som shamanerna använde för att komma i kontakt med naturgudarna men som senare blev den bildade klassens musik till meditation och visdom. Qin (uttalas tjin) är ett lågmält instrument, bäst lämpat att spelas i ensamhet eller tillsammans med en god vän som följer melodin med sin flöjt. Qin är svårspelat och det finns inga noter av det slag vi är vana vid. Strängarna är gjorda av hårt tvinnat silke och silkesmaskarna får äta ett speciellt blad från trädet zhe för att få den hållbarhet i silkestrådarna som krävs.

Qinmusiken framförs inte i publika sammanhang, men tack vare den svenskproducerade - och storsäljande! - skivan "Himmelsk musik för Qin och Xiao" från -09 kan Kalejdoskop bjuda på de långa vilande tonerna. Musiken framförs av två skickliga musiker – Deng Hong som spelar qin och Chen Shasha som spelar bambuflöjten xiao och lergöken xun.

Och sist den mytomspunna Sidenvägen!
Romantisk och böljande och farlig, där Philip Glass, Tan Dun, Kitaro och Kayhan Kalhor filmiskt sveper förbi i lång mix.
(Repris från 7 sep)

Sänds även onsdag 3 augusti kl 13 i P2 Musik över Sthlm FM 96,2 och i 30 dagar i webbradio & mobiler över hela världen