Hela The Knife-operan

Kalejdoskop - Lång musik med David Linnros

Survival of the fittest!
"Tomorrow, in a year" är något så udda som en opera om Charles Darwin och hans evolutionsteori, skapad av skygga svenska technopop-duon The Knife.
I en repris från 15 februari sänder vi nu operan i sin helhet igen.


Tomorrow, in a year
är en opera som danska teaterkompaniet Hotel Pro Forma beställde av syskonduon The Knife, som sedan valde att samarbeta med de Berlin-baserade artisterna Planningtorock och Mt. Sims. Operan vill visa individen och människan som organismer. Från de strikta sociala reglerna på Darwins tid till nutidens individualism.

Olof Dreijer i The Knife säger i en intervju med nättidningen Dummy Mag att Hotel Pro Forma hade ganska klara riktlinjer för operan: den skulle utgå från Darwin och ett vetenskapligt perspektiv på biologi och geologi. Den skulle vara 100 minuter lång och skriven för en operasångare, en popsångare och en skådespelare. Dessutom har de försökt ta fasta på Darwins icke-hierarkiska sätt att se på världen.
Karin Dreijer säger att hon ville samla på sig så mycket av Darwins anteckningar, listor och detaljer som möjligt för att främja mångfalden.

Det musikaliska slutresultatets blandning av techno, elektroakustiska klanger, klassisk opera, lite pop, natur och vetenskap blev till en ny enhet. Helt klart utan föregångare.
I detta program hörs studioinspelningen som släppts på skiva.


Sänds även onsdag 29 juni kl 13 i P2 Musik över Sthlm i P2 FM 96,2 och i 30 dagar i webbradio & mobiler över hela världen