Kurdiskt över gränserna med Lorin IbrahimKalejdoskop - Kurdisk musik över gränserna med Lorin Ibrahim
Tisdag 16 augusti kl 13 i P2 Musik - samt efterlyssning i en månad

I december -10 gjorde den kurdiska artisten och radiorösten uppmärksammad debut som Kalejdoskop-värd. Nedan skriver hon själv om programmet som vi nu repriserar:


"Följ med på en resa med Kalejdoskop över gränserna till den kurdiska folkmusiken i Kurdistan och tillbaka till Sverige.

De kurdiska visorna har överlevt tack vare den muntliga traditionen. Sångerna bär på hjärtskärande historier från folkets vardag, uttryckta med passion, sorg, glädje och längtan efter frihet. Folkmusiken har spelat en väsentlig roll i folkets vardag, men har också varit identitetsskapande för kurderna.

Följ med på en mosaik av välkända melodier med artister vars sånger förnyat den kurdiska musiktraditionen i modern tid.

Lyssna till musikerna som en gång i tiden är födda i det natursköna Kurdistan, men i dag utspridda över hela världen - ett öde som också präglat deras musik. Det handlar om en försvunnen tid, om drömmar och om hjärtats längtan. Om gröna dalar fyllda av röda vallmon smekta av vinden och fåglar som fritt flyger över Eufrat och Tigris och över de ståtliga bergen. Men också där kurdiska språket ses som ett brott mot de handskrivna lagarna - musiken förvandlas till en politisk handling.

En stor del av dessa flyttfåglar med sina säregna röster befinner sig i dag i Sverige, andra spridda över hela världen, men många är också kvar i Kurdistan.

Den folkkäre artisten Sivan Perwer bjuder på en mäktig stämma och ljuvlig tembûr-spel.
På tal om ljuvlig, sångerskan Aynur Doğan som intagit världen med stilfull sångteknik bjuder på en skön blandning av kurdisk folkmusik i en modern gestaltning.

Den klassiska lyriken, djup förbunden med naturen komponeras elegant i Adnan Karims musik med melodier spelade med akustiska instrument i samma stil som de välkända syskonen i Kamkaran ensamble.

Sheydas sköra röst i smäktande kärleksballader svänger drömmande. Dessa är några namn ur Kalejdoskop med kurdisk musik över berg, floder och ända fram till Sverige."


Sänds tisdag 16/8 kl 13 i P2 Musik över Sthlm FM 96,2 samt i 30 dagar i webbradio & mobiler över hela världen