1 av 6
Mandala av Hildegard av Bingen, 1100-tal, Wikimedia CC
2 av 6
Mandalafärgläggning, svensk sju-åring, Foto Anna Vilén, SR
3 av 6
Mandala of Vajrasattva, Brooklyn Museum. Wikimedia CC
4 av 6
John McLaughlin med indiska musiker - Foto Sven Petersen, Wikipedia CC
5 av 6
Mandala-Rosettfönster, March Chapel, Boston - Foto John Stephen Dwyer, Wikipedia CC
6 av 6
Mandala tillverkas i sand av tibetanska munkar - Foto Henryart, Wikipedia

Lång musik med Anna Vilén

- Mandalaklanger och egots olidliga boja -

Kalejdoskop - Lång musik med Anna Vilén
Tisdag 25 okt i P2 kl 22.30 - midnatt

Mandalas dyker upp lite varstans. Små svenska ettagluttare färglägger Mandalas som förberedelse för matematik och koncentration. Tibetanska munkar gör sandmandalas som en meditationsövning. Hildegard av Bingen illustrerade sina uppenbarelser med mandalas. Idag är hela Kalejdoskopet en Mandala!

Mandalan, ett centrum ur vilket en symmetrisk bild växer fram som en karta över universum och som under meditation kan visa vägen bort från egots bojor och tillbaka till grunden för vår existens. Grundtonen, "Om" eller "Aum", som allt växer fram ur, en "mandalisk" ton?

Japanske kompositören Somei Satoh blev så drabbad av de uråldriga tibetanska mandala-bilderna att han skrev stycket Mandara. Yungchen Lhamo sjunger meditationsmantrat "om mani padme hung" tillsammans med tibetanska munkar.

Gitarristen John McLaughlin för en mandaliskt vibrerande dialog med santurvirtuosen Shiv Kumar Sharma. Alain Presencer skapar mandalastämningar med tibetanska klockklanger där Hildegard av Bingens medeltida uppenbarelseklanger möts, och lyfter mot "världens tak" för att spränga det insnärjda egots gränser.
Ett helt Kalejdoskop i Mandalans tecken!Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista