1 av 4
Eurwka Brass Band - Foto Stanley Kubrick, bild från Wikimedia CC
2 av 4
Corey Harris - Foto Wikimedia CC
3 av 4
Jelly Roll Morton - Fotograf ej angivet, bild från Lastfm.com
4 av 4
John Sonerud vill vara lite hemlig

Fältinspelat med John Sonerud

Kalejdoskop - Fältinspelad musik med John Sonerud 
Tisdag 2 nov i P2 kl 22.30 - midnatt

Vi hör en karneval ringla genom den lilla mexikanska staden, trummorna och flöjten, och i bakgrunden kyrkklockorna som slår, människomassans sorl, exploderande fyrverkerier. Så börjar John Soneruds första Kalejdoskop. Porgrammet består för ovanlighetens skull enbart av fältinspelad musik, mixad till en mosaik av hur världen kan låta - på riktigt.


Ljudupptagningarna från Mexico följs av två fältinspelningar gjorda i Marocko. Först har vi svårt att stå stilla när det bankas fram spattig berbermusik, för att sen sjunka ihop vid lägerelden och lyssnar till flöjter som ljuder i ökennatten. I gryningen förflyttar vi oss över havet och slår oss ner bland några blinda peruanska gatumusikanter, och medan de samtalar och tuppen gal börjar Leonardo Gomez knäppa på sin harpa. Den första mixen avslutas på en farm i Mississippi, där den nittioårige mästerflöjtisten Otha Turner bjuder på hejdlöst sväng.

I nästa mix lämnar vi Mississippi tillsammans med bluesmannen Corey Harris, och tar oss ända till Mali. Där sluter vi upp med Ali Farka Touré och några andra västafrikanska musiker, och tar del av ett långt långt jam. Efter det hakar vi på cellisten David Darling, och besöker Wulu Bunun-folket i Taiwan. Och till sist hänger vid med musikologen Alan Lomax till Trinidad, för att höra vad calypsolegenden Growlin’ Tiger har på hjärtat.

I kvällens sista etapp driver vi runt på dammiga vägar tillsammans med Boubacar Traoré. Efter det sätter vi oss ner på pianopallen bredvid Jelly Roll Morton, och lyssnar till när han berättar om begravningsförfarandena i sin hemstad New Orleans. Passande nog dyker Eureka Brass Band upp och river av två låtar. När de lämnat finner vi oss stående på rastgården i ett fängelse i Texas. En skelögd fånge vid namn Tangle Eye kommer ut på gården. Han sjunger en elegi som ekar mellan murarna. Därifrån kan steget tyckas långt till Dalarna, men det är det inte, för plötsligt står vi i den ljusa sommarskymningen och hör Karin Edvards Johansson kalla hem boskapen för natten, och till tonerna av kobjällror och kulning klingar Kalejdoskop - Lång musik ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".