1 av 3
PJ Harvey - Foto Dave Mitchell
2 av 3
Sofia Gubaidulina - Foto DSmirnov
3 av 3
Björk i musikaffären - Foto Björks LastFM

Rasseldans, tibetanska ritualer och ett surrealistiskt fortskaffningsmedel

Kalejdoskop – Bred musik med
Rasseldans från stenåldern. Jam på bronsålderslurar. Fri improvisation med The Schematics som flyter över i Sofia Gubajdulinas "Pro et contra" tills PJ Harvey tycker att det är dags att berätta om bitterhetens förgreningar varpå Lester Young svingar sin lur och utbrister: "I want to be happy" tillsammans med Buddy Rich trummor samt Nat King Cole piano och plötsligt befinner vi oss i en liten fiskehamn med Björk. Så går det bl a till i dagens Kalejdoskop.
  

En renässansmusikers dröm tolkas av Penguin Café Orchestra och via en långdans efter Byfåns Mats med Kronoskvartetten och säckpipespelaren David Lamb når vi fram till Peter Wähls Aspiration for the pure land, som bygger på Tibetanska ritualer. Sen är det dags för Kaleidoscope i Kaleidoskop med låten Rampé Rampé. Efter dom dyker nyckelharpsmästaren Erik Sahlströms låt Vårdroppar upp, tolkad av en annan nyckelharpsmästare – Torbjörn Näsbom som spelar tillsammans med cembalisten Andreas Edlund.

Ett porträtt av ett surrealistiskt fortskaffningsmedel målat av Don van Vliet avlöses av den osannolika kombinationen shakuhachi-flöjtspelaren Kiku Day och elgitarristen Henry Kaiser följt av en voodoodans med Dr John, the night tripper.
Jack Brothers brakar in med revolutionär pondus som övergår i en elektroakustisk studie i pedagogik av Rune Lindblad.

En klassisk inspelning från Burundi med visksång ackompanjerad av brädcittra avlöses av en personlig Doorscover med Stina Nordenstam. Ohayo söker Skugga under träden och 17 hippies bjuder på en cover på Captain Beefheart. Slutligen sjunger Freddie Wadling en sång om hjärtats placering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".