1 av 3
Shivkumar Sharma -09 - Foto Aparna Subramanian från Wikimedia CC
2 av 3
Krzysztof Penderecki - Foto Wikimedia CC
3 av 3
Nico (Christa Päffgen) - Foto från Nicos MySpace, okänd fotograf

Gnäggande hästar, indiskt ris och ridande valkyrior

Kalejdoskop - Bred musik med
Kalejdoskop bjuder på vackert, galet och mixat i 90 minuter, som sökande finsk 70-talsjazz med slagverkaren Edward Vesala, lätt gungande sväng med etiopiska kollektivet Dub Colossus och stämningsmättade toner av polacken Krysztof Penderecki – ett stycke som också förstärker den olustiga stämningen i Martin Scorseses psykologiska thriller ”Shutter Island”.

Det blir mer klassiskt när italienske avantgardisten Luc Ferrari går lös med saxen på Beethovens femma och Wagners ridande valkyrior samsas med tyska sångerskan Nico i ett ”Nibelungen-land”.

I en av mixarna beger vi oss till Indien där trumpetaren Don Cherry bjuder på brunt ris medan portugisiskan Maria Joao sjunger en meditativ ordlös sång, med trafikbruset från en indisk stad utanför fönstret. Vi hör också en naturskön raga från den indiska landsbygden med Shivkumar Sharma på stränginstrumentet Santoor – ur det storsäljande albumet ”Call Of The Valley” från sent 60-tal.

Japanen Susumu Yokota och tjeckiskan Iva Bittova har en gnäggande  galopphäst ihop medan Alice Coltrane hyllar Olodumare – universums härskare enligt afrikansk mytologi. Andra namn som vi kan se fram emot är svenska jazzgrupperna Velôdrone och La Système liksom hippierockaren David Crosby i dubbel upplaga. Det är också han som får sätta punkt för ett fullmatat program.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".