1 av 5
Rumi - Heso Cha, CD-omslag
2 av 5
Nanushka Yeaman - Fotograf Inka Lindergård & Niclas Holmström
3 av 5
Mana Caceres, den hawaiianska musikern och självständighetsaktivisten Mana Caceres omgiven av namnen på alla de som förgäves protesterade mot USAs annektering av Hawaii 1898 - Foto Nanushka Yeaman
4 av 5
Mayra Andrade - Albumomslag
5 av 5
Nanushka Yeaman - Fotograf Inka Lindergård & Niclas Holmström

Debut för Nanushka Yeaman

Kalejdoskop - Sen musik med
När Nanushka Yeaman (musikrecensent i DN mm) gör sitt första Kalejdoskop blir det en halsbrytande färd över globen, där vi dansar genom pärleporten och ut i rymden, slår ett slag för hawaiiansk självständighet, funderar över hemlöshet och gifter oss. Men det är också en berättelse om ett efterlängtat möte.

Så här presenterar Nanushka Yeaman sitt första Kalejdoskop:

"Måndagens musikafton tar oss mjukt i sin kapverdianska öppningsfamn och sveper in oss i svensk-japansk lidelse innan det är dags för skoningslöst funkig skweedans och en futuristisk syskonlåt att bestämt strutta gatan fram till.

Vi är på väg till en utlämnande sagostund men stannar först till på en colombiansk utomhusklubb för att dansa vidare i den varma natten. Efter en paus med arabiska kärleksstråkar blir det eldig allsång till en klassiker signerad ”Rumäniens Piaf” – Maria Tănase, men framförd av tangosångerskan Oana Cătălina Chiţu.

Portugisiska Oquestrada - något så unikt som ett glatt fadoband – ansluter med blommor i håret och hemgjord kontrabas, medan Elfensbenskustens stjärnskott Fatoumata Diawara väntar otåligt i kulisserna och inte kan hålla sig från att göra ett oväntat gästinhopp i Oquestradas klimax.

Vi stannar kvar i Afrika, via soul- och boogaloobandet Combo de la musica som med ”Angola” fyrar av kvällens berättelse. Själfulle soulsångaren Khari Lemuel som spelar tretton instrument går loss på nästan alla i ljuvliga ”Where will you be” innan vi kastas in i hawaiiansk självständighets-dancehall. Inte lika hård som den jamaicanska, men ett steg framåt från den sjukt mesiga, opolitiska och glättiga ”jawaiianska” reggae som annars dominerar delstatens radiostationer.

Brudmarscher, Sakamoto-ballader och xylofonextas följs av ett hiphopparti som binder ihop amerikanska jazzklubbar med Tokyo och Nairobi. En sydafrikansk xangaan electro-låt senare landar vi i en John Zorn-producerad högtidsstund med kärleksparet Mark Feldman och Sylvie Courvoisier. Kvällens låtfyrverkeri avslutas med min absoluta favoritlåt alla kategorier, som jag för många år sedan upptäckte tack vare den legendariske skivarkeologen Brasse-Agge. Och vilken det är får ni se om ni lyssnar. Välkomna!"

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".