Färgglada experiment, galen trumpetjazz och tårar från himlen

Kalejdoskop - sen musik med
Måndag 21 maj kl. 22.30-00.00                                                                                

Det börjar färgglatt i måndagens Kalejdoskop. Polarpristagarna Paul Simon och Yo-Yo Ma bidrar båda med blå nyanser medan dansk-brittiska jazztrion Phronesis bjuder på en gröntonad palett. Engelska Portico Quartet nöjer sig inte ens med en regnbåge utan experimenterar med hela 4096 färger, i jazzigt elektroniska tongångar. Vi reser också runt jordklotet och möter spännande sångerskor med olika musikaliska traditioner. Brasilianska Céu är tillbaka med sin eklektiska pop och portugiska Carminho sjunger med inlevelse om tårar från himlen i en dramatisk fado. Mounira Mitchala från Tchad skildrar en mammas gränslösa kärlek till sin son och vi hör också en bröllopssång av Sarajevo-födda Amira med drömlik atmosfär – eller är det en mardröm?

Bland de svenska inslagen kan nämnas galen trumpetjazz från Ann-Sofie Söderqvist och hennes jazzorkester, nyskriven teatermusik till Harry Martinsssons klassiska rymdepos ”Aniara” av Andreas Kleerup och fantasifull folkmusik med duon I Underlandet.

Kalejdoskop inleds med smärtsamt balkanbrass men programmet avslutas däremot med goda vibrationer – fast inte med Beach Boys även om det är nära…