1 av 5
Julie Fowlis - Foto Michelle Fowlis, från Juliefowlis.com
2 av 5
Nutid - Foto Toomanynotes, från Toomanynotes.se
3 av 5
Kasir - Foto Henrik Kastenskov, från Kasir.dk
4 av 5
Tsuumi Sound System - Fot från gruppens hemsida
5 av 5
Youn Sun Nah - Foto Seung Yull Nah, från Younsunnah.com

Kalejdoskop gör en Jules Verne

Kalejdoskop - Sen musik med
Måndag 4 juni i P2 kl 22.30 - midnatt

Knappt något skrymsle på jorden kommer undan i kvällens Jules Verneinspirerade Kalejdoskop. Även om vi inte lyckas göra strandhugg över precis hela klotet, så får vi höra musik med rötter i en mängd länder. Vi möter amerikanska Vienna Teng vars rottrådar sträcker sig till Kina och Taiwan, skotska Julie Fowlis med sånger från Yttre Hybriderna och så en duo bestående av den maliske koraspelaren Ballake Sissiko och den franske cellisten Vincent Segal.

Vi svänger mjukt med senegalesiske Cheikh N’Digel Lô och öser järnet med finska Tsuumi Sound System. Vi säger hej till spanska Otros Aires och svenska Baires, som båda har båda rötter i Argentina, dragspelens förlovade land och ett sådant trakterar även danske Andreas Borregaard med den äran. Hans landsmän Kasir har däremot låtit sig inspireras av irländsk reel, medan franske Cédric Hanriot trampar helt i jazzklaveret.

Och som om detta inte vore nog så får vi även höra Razia Said från Madagaskar, Youn Sun Nah från Korea, Buika från Mallorca, för att inte tala om brittiska The Webb Sisters och Bola, svenska Nutid och LED samt norska 1982.

Kalejdoskop, måndag 4 juni, kl 22.30, repris tisdag 5 juni i webradion, mobilen och i Sthlm i P2 FM 96,2.
Efterhandslyssning på sverigesradio.se/p2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".