1 av 6
Mexiko, Baja California på 90-talet - Foto och konstnärlig bearbetning Anna Vilén
2 av 6
Rodrigo y Gabriela - Pressfoto från duons hemsida Rodgab.com
3 av 6
Mexikanska Jorge Reyes album Cronica de Castas - CD omslag, utgivarens hemsida
4 av 6
Mexikanske sångaren & tonsättaren Alfredo Jiménez´ grav - Foto Pedro Sánchez, Wikimedia CC
5 av 6
Lila Downs - Luminato, Masters of World Music-07 - Foto okänd, från Wikimedia CC
6 av 6
Anna Vilén gör Kalejdoskop - Foto Micke Grönberg, Sveriges Radio

Ökensyrsor och fyrverkerier i en mexikansk roadmovie

Kalejdoskop - Lång mexikansk musik med
Tisdag 12 juni i P2 kl 22.10-midnatt

Bland torra kaktusar, brännhet sol och rullande bilvrak tar sig Kalejdoskop - Lång musik fram i det mexikanska landskapet. ”Ett surrealistiskt land” har någon sagt om Mexiko. Dagens värd Anna Vilén mötte på flera surrealistiska inslag under en resa i Mexiko som nu ligger som grund för musikvalet.
Vi hör bl a Hildegard Westerkamps elektroakustiska verk ”Cricket Sound” som bygger på inspelningen av en mexikansk syrsa,  Jorge Reyes stillsamma elektroniska odyssé över den gamla och nya Mexiko i "Tente en el aire", Kronoskvartetten mexikanska album "Nuevo" samt elektronikaartisten Murcof och jazztrumpetisten Erik Truffaz gemensamma långa verk ”Mexico". (Repris från 6 dec)

En ökensyrsa har en centralt inledande roll i Hildegard Westerkamps verk ”Cricket Sound” som bygger på inspelningen av en syrsa i Mexiko ackompanjerad av spel på kaktusar, torkade rötter och palmblad. Syrsan lever vidare i Jorge Reyes stillsamma elektroniska odyssé över den gamla och nya blandning som är Mexiko i stycket "Tente en el aire".

Traditionell mariachi kan man inte undvika i Mexiko. Det kunde inte heller Kronoskvartetten som ägnade en hel skiva åt mexikanska stämningar. "Nuevo" heter den och är en riktigt svajig och sprakande hyllning till Mexiko. Gitarrduon Rodrigo y Gabriela får spraka till i mixen.

Efter en död ko och Jesus i neon och ett hejdundrande fyrverkeri gryr en ny dag. Elektronika laptopartisten Murcof och jazztrumpetisten Erik Truffaz har slagit sig ihop och skapat det 27 minuter långa verket ”Mexico”.
I höstas meddelades det att Mexicos traditionella mariachi-musik utnämnts till av Unesco

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista