1 av 3
Hans Appelqvist - Albumomslag till Sjunga slutet nu
2 av 3
Hans Appelqvist - Pressfoto från Hapna.com, fotograf ej angiven
3 av 3
Mikael Persbrandt & Iben Hjejle - Foto Foto Johan Paulin, ur filmen Stockholm Östra

Hela Hans Appelqvists nya filmmusikalbum "Sjunga slutet nu"

Kalejdoskop - Lång musik av Hans Appelqvist, med
Tisdag 31 juli i P2 kl 22.30 - midnatt

I Lång musik har vi förmånen att kunna spela hela album utan avbrott när vi hittar något tillräckligt bra. Hans Appelqvists  “Sjunga slutet nu” är ett sådant. Hans hemsida sifantin.net skriver: "en skildring av ångesten inför döden, nedtystandet av och det slutgiltiga mötet med den. Filmen och skivan har en sagans atmosfär som både känns säregen och självklar. En värld där talande svävande klot har en lika naturlig plats i tillvaron som människan." Vi får också plats med smakprov på Leif Jordanssons filmmusik till Stockholm Östra. (Repris från 22 nov)

Mer från Hans Appelqvists sifantin.net om Sjunga slutet nu”:
"I verket får vi möta Theodora, en äldre kvinna som bor i ett ensligt hus vid en sjö någonstans i Sverige. Vi möter också hennes två vänner: den sexårige pojken Vissen och det svävande klotet Sot, som ofta rör sig kring Theodoras hus eller ligger och vilar i mjölhögen som ligger förberedd åt honom i hennes kök.... Strukturen är komplex – trådar vävs ihop och tas upp på ett sätt som liknar drömmens fria icke-linjära berättande."

Resten av detta Kalejdoskop ägnas åt smakprov på Leif Jordanssons musik till nya svenska filmen Stockholm East. Musiken framförs av Västerås Sinfonietta, basklarinettisten Nils Berg, pianisten Jan Bülow och Leif Jordansson själv på gitarrer, bas, orgel och cello. Filmen presenteras så här av distributören:

"Mikael Persbrandt och Iben Hjejle blir kärlekspar i regissören Simon Kaijser da Silvas långfilmsdebut Stockholm Östra med manus av Pernilla Oljelund. Två främlingar förenas av en olyckshändelse som tagit på deras liv och förhållanden. De möts och inleder en passionerad relation, där bådas lögner döljer en obekväm sanning. Hur kärleken än kommer till oss, är det ett brott att förneka den."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".