Eva-kvartetten

Arabisk jazz, gråtande klarinett och silveräpplen från början till slut

Kalejdoskop med L-G Alsenius

Lördag 6 april 2013 kl. 22.00 – midnatt

Arabiskt – jazz – klassiskt. Så karakteriserar belgisk-marockanska Laïla Amezian sin musik och vi får ett smakprov i lördagens Kalejdoskop. Men det är inte bara hon som gillar att korsa gränserna utan det finns också i bulgariska Eva-kvartettens vackra röster i möte med fransmannen Hector Zazous elektronik och när albanska Fanfara Tirana låter gråtande klarinett och svängigt balbanbrass få fötter med hjälp av Transglobal Undergrounds dansanta beats.  

Vi tar oss också till Mali och hör Ballaké Sissoko spela på sin kora och följer med Marco Polo längs silkesvägen, i ett stycke av kanadensiskan Loreena McKennitt. Det blir även japansk electronica med Aoki Takamasa och Tujiko Noriko, nyskriven kammarmusik av finländskan Kaija Saariaho och symfoniskt och brasilianskt i skön förening från förre Yes-keyboardisten Patrick Moraz.

Men vi glömmer inte det inhemska utan bjuder på jazziga toner från saxofonisten Magnus Lindgren och eftertänksam folkmusik med trion Willemark–Knutsson-Öberg, liksom den saknade Stina Nordenstam i en nattlig sång.

Amerikanska 60-talsduon Silver Apples inleder programmet med sin mix av rock och elektronik. Dom tog sitt namn från landsmannen Morton Subotnicks stycke ”Silver Apples Of The Moon” – framfört på en tidig form av synthesizer. Detta pionjärverk hör vi också under den sista halvtimmen i ett späckat Kalejdoskop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".