Musikguider vecka 40

Måndag 2/10: Kalejdoskop - Sen Musik med Lina Langendorf   - Kalejdoskop tar till vara på de många nya skivor som släpps så här under hösten. Nerplockat ifrån det kalejdoskopiska skivträdet är bland annat Lena Willemark som framför en turkisk dikt översatt till älvdalsmål och Susanna and her magical orchestra som gjort en coverskiva. Dessutom dyker vi in i spännande ljudlandskap med den amerikanska trion Yo La Tengo och svensk-danska Television Pickup. Improvisations musik med gruppen Food och Iransk slagverksmusik är också något av innehållet i kvällens program.
Repris: Onsdag kl 13.30 över P2 Musik (Sthlm/Webb) 
  
Tisdag 3/10: Kalejdoskop - Lång Musik med Per Gulbrandsen  - seanser som får ta tid, ikväll med minimalismens tidlöse mästare Steve Reich som fyller 70 passande nog just på en tisdag. Tisdagarnas Kalejdoskop - Lång Musik bygger oftast på par långa mer meditativa musikverk. Och om någon västerländsk tonsättare lyckats med konststycket att gifta österlandets tidlöshet och meditativitet med västerländska instrument och orkesterstrukturer så är det väl Reich.
Ikväll hör vi ett par längre verk av Steve Reich med hans egen ensemble och med Kronoskvartetten.
Repris: Torsdag kl 13.30 över P2 Musik (Sthlm/Webb)
 
Onsdag 4/10: Kalejdoskop - Bred Musik med Anna Vilén   - ikväll med avstamp i det som finns kvar av sommaren men färdas småningom in mot höstens dolda mysterier med regndroppar och meditationer. Som vanligt en lyxig blandning av möten från olika tider, urgammal musik möter det mest nutida. Vi kommer att börja i Afrika (på sätt och vis) och också sluta där men däremellan meditativa stämningar från Indokina med Lou Reed som förgrundsgestalt. Också David Gilmour finns med och Lindha Kallerdahls stämma nästlar sig in i flödesmixen. Susheela Raman, The Tiny och Mercan Dede gör tydliga avtryck och emellanåt dyker Jan Garbarek upp i oväntade världsmusikaliska konstellationer.
Repris: Fredag kl 13.30 över P2 Musik (Sthlm/Webb) 
 
  
HÖR SENASTE VECKANS PROGRAM UPPE TILL HÖGER! 
 
Kalejdoskop sänds måndag-onsdag kl. 22.30 - midnatt. Programmen går i repris kl. 13.30-15.00 två dagar senare - men då bara över P2 Musik (Stockholm + webb)