En leende ung kvinna under ett träd.
18-åriga Alice har kommit ut fler gånger än honkan räkna. Foto: P4 Halland

Alice har kommit ut oräkneliga gånger

"Jag är pansexuell"
3:29 min

18-åriga Alice Åkerlund från Kungsbacka är pansexuell och har kommit ut fler gånger än hon kan räkna. Det berättar hon på onsdagen som är Internationella kommautdagen.

Alice berättar att hon har kommit ut för sin familj och vänner och sen så får hon komma ut varje gång när hon träffar nya människor. 

– Jag har förstått att det märks väldigt tydligt på mig som inte riktigt följer normer och då kommer det frågor. 

Alice berättar att hon är pansexuell. 

I folkmun beskrivs det som en bredare form av bisexualitet. Attraktionen sker bortom kön eller könsidentitet. Jag blir kär i en person snarare än ett kön eller könsidentitet.

Alice berättar att hon var väldigt nervös för att komma ut för sin mamma och pappa. Hon hade väntat länge med att komma ut för sin familj, men när hon väl gjorde det så upplever hon att det var något som de väntat på. 

Men det har inte alls varit lika lätt för vänner till Alice. Hon berättar att vänner har blivit utslängda hemifrån  när de kommit ut. 

För att det ska bli lättare att komma ut så tror Alice att det är viktigt att prata mer om det i offentliga öppna rum och hon tror också att skolan spelar en stor roll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".