Pressinformation 2005

2005-09-23

Sveriges Radio ökar sändningstiden på flera invandrarspråk bland annat kurdiska och romani

Sveriges Radio har, inom ramen för den sedvanliga språköversynen, nu fattat beslut om vilka språk redaktionen SR International ska sända på under 2006. Beslutet innebär följande:

* Åtta av nio invandrarspråk/minoritetsspråk får mer sändningstid - störst ökning blir det för språket kurdiska och minoritetsspråket romani
* Engelska tillkommer som invandrarspråk
* Turkiska och spanska försvinner ur utbudet
* Nya medarbetare kommer att rekryteras utanför Stockholm, bland annat i Göteborg    och Malmö

De olika språkens utbud vänder sig främst till relativt nyinflyttade invandrare som är i stort behov av nyheter, samhällsinformation och svensk kulturförståelse på eget modersmål.

Minskat antal språk innebär att de språk som sänds får utökad sändningstid och större programresurser och därmed större möjligheter att nå sina lyssnare med kvalificerat och relevant innehåll. Samtidigt förbättras möjligheterna att bevaka de olika lyssnargruppernas liv och förutsättningar i Sverige genom att nya medarbetare rekryteras.

- Jag ser fram emot att vi ökar kvaliteten i programmen och att vi kan knyta medarbetare till oss utanför Stockholm, säger Anne Sseruwagi, redaktionschef på SR International.

I den nya P2-tablån som gäller från den 16 januari 2006 sänder redaktionen för invandrarspråk på följande språk: arabiska, assyriska, albanska, persiska, kurdiska, somaliska, serbiska-kroatiska-bosniska samt engelska och minoritetsspråket romani. Spanska Panorama, turkiska Merhaba och programmen på svenska Passet utgår ur tablån. Även SR:s sajt på polska försvinner.

- Det märks att den turkiska invandrargruppen har vistats länge i landet eftersom lyssningen på Sveriges Radios turkiska sändningar har minskat.

Sveriges Radio har tagit hänsyn till följande parametrar i sitt beslut:
Publikgruppens storlek, hur många människor talar språket som modersmål och cross-over språk, vidare antal år i Sverige - d v s hur ny gruppen är i Sverige.
Asylskälen, grad av integration, kulturellt och språkligt avstånd till Sverige har varit andra kriterier samt behov av stöd att bevara och utveckla sin kultur och sitt språk: främst människor utan eget land, förtryckta minoriteter som kurder, assyrier och romer.

SR och den mångkulturella redaktionen SR International har ett viktigt demokratiuppdrag i att skapa ett nyhets-, aktualitets- och debattforum för den del av befolkningen som inte behärskar svenska väl och har begränsad kännedom om det svenska samhället. Redaktionens program på invandrarspråk, som omfattar 13 timmar i veckan, sänds i P2 utanför Stockholm och i P6 International 89,6 FM över Storstockholm.

Mer information:
Programdirektör Kerstin Brunnberg 0705-985017 eller 08-7845000

Hîmê rojnamegeriya me duristî û bêterefî ye. Radyoya Swêdê ji aliyê berjewendiyên siyasî, dînî, aborî, resmî û şexsî ve serbixwe ye.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".