Anne Ssurewagis tal

Hej och välkommen till detta nya program om Sverige på ditt modersmål!

Javisst, du har rätt. Sveriges Radio har sänt på ditt språk även tidigare men nu har vi fått nya sändningstider i rikskanalen SR P2 och SR P6 International över Stockholm. Det ger oss  både tillfälle och möjlighet att utveckla  även programinnehållet ännu mer. 

Vårt uppdrag här på redaktionen SR International är att bevaka och granska det svenska samhället, dess institutioner, många kulturer, religioner och livsstilar på flera olika språk.  

Vi gör program framförallt för dig som är ganska ny i Sverige men också för dig som har bott här en tid men fortfarande tycker att det är viktigt att få nyheter, aktualiteter och samhällsinformation på ditt modersmål.

Det gör vi genom att sätta ditt liv, dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter som en samhällsmedborgare i fokus – som man, kvinna, förälder, konsument, arbetstagare och alla de andra mångfasetterade roller vi människor har här i livet.

Vår ambition är att göra din vardag lite lättare. Så att du kan slippa att gå vilse i myndigheternas regelverk eller känna dig dum och utanför i ett sällskap för att du inte förstår de sociala koderna – det som är vett och etikett i Sverige men inte alls i ditt gamla hemland.

Vi berättar vilka är de stora nyheterna och samtalsämnena i Sverige? Vem har makt och inflytande? Hur kan du påverka samhället?

Vi ska ge dig bakgrund och förklaringar och sätta händelserna i ett större sammanhang.

I år ska vi lägga extra mycket tid och resurser till att bevaka valrörelsen inför riksdags- landstings- och kommunalval som äger rum nästa september. Vi ska se till att du -oavsett om du har rösträtt eller ej - kan känna att du har fått en gedigen kunskap om både valproceduren och de viktigaste valfrågorna.  

Vi, som jobbar här på Sveriges Radio har ett public service uppdrag. Ett uppdrag som Sveriges Riksdag och regering har gett SR  – att vara  i allmänhetens tjänst – en  oberoende och opartisk radio för alla.

Vi gör självständigt våra bedömningar på rent professionellt journalistiska grunder. Ingen politisk parti, intresseorganisation, företag eller annan maktsfär kan och får påverka våra val av ämnen eller det sätt vi skildrar dem.

Det kan du lita på. Vi är måna om vår trovärdighet.

Men vi behöver och vill ha tips och råd från dig som lyssnare. Vad är viktigt för dig att få veta, vad händer i ditt liv eller i din omgivning som är intressant även för oss andra?   Det kan vara ett problem att lösa, orättvisa att granska eller en framgångssaga som ger hopp om en bättre framtid.

Så lyssna, besök våra hemsidor på Internet och tveka inte att kontakta oss när du tycker att vi gör något ofullständigt eller fel men snälla hör av dig ibland även när vi gjort dig glad och klokare.

önskar,
Anne Sseruwagi
Redaktionschef
SR International
anne.sseruwagi@sr.se

Hîmê rojnamegeriya me duristî û bêterefî ye. Radyoya Swêdê ji aliyê berjewendiyên siyasî, dînî, aborî, resmî û şexsî ve serbixwe ye.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".