måndag 21/2 2011

Nöjd och reportagelös

I lördags skulle jag göra ett reportage. Jag brukar inte jobba på helgerna, men den här gången var det ett undantag - jag skulle ändå gå på den där föreläsningen. Den skulle handla om ett ämne som ligger nära hjärtat - demokrati i Vitryssland. Och för mig var det extra speciellt och lärorikt att jämföra svensk syn på situationen i landet med den jag - en vitrysk tjej - har. "Väpnad" med mina frågor, gick jag till föreläsningen. Men så fort jag kom in och presenterade mig fick jag veta att den var, tyvärr, inställd på grund av sjukdom. Och då föreslog arrangörerna att jag själv berättar om livet där borta, vilket jag tyckte var mycket trevligt. Får jag inte uttrycka mig i mitt hemland, så vill jag berätta det här, i Sverige - landet som blev mitt nya hem.

Som ni förstår blev det ingen intervju - jag kunde väl inte intervjua mig själv.

Däremot diskuterade vi några frågor som har med demokrati - eller rättare sagt "odemokrati" - i Vitryssland att göra. Här är det en kort sammanfattning:

- Vad är det för skillnad mellan Vitryssland och, till exempel, Egypten egentligen? Båda länderna har haft diktatorer vid makten och folket har fått nog. Men det är mycket svårt att tro att Vitryssland kan gå samma väg till ett mer demokratiskt samhälle som Egypten gjort. Folk vågar inte ta sig ut på gatorna. Där finns det inga militärer som är snälla.

- Hur kan situationen förändras? Jag tror inte att internationella sanktioner påverkar presidenten. Vitrysslands viktigaste försörjare är Ryssland och det är de som är huvudperson i den politiska pjäsen.

- Har jag själv varit aktiv? I Vitryssland: NEJ. I Sverige: JA - genom att berätta om Vitrysslands problem.

Har du fler frågor är du välkommen att skriva här eller skicka e-post till olga.shadura@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista