Vindkraftverken påverkar inte turismen

2:22 min

En ny magister-uppsats som presenteras ikväll visar att vindkraftverken inte har nån effekt på öns turism, som kritiker tidigare har kunnat hävda.

Vendula Braunova har frågot 735 turister om vad de tycker om vindkraftverken på ön. Hon ställde sig frågan: Hur påverkar vindkraftverken tursimen på gotland?

- Svaret är att de påverkar inte alls, säger hon.

De är ett störande inslag i landskapet, stör fågel-livet och stör nattsömnen för dom som bor nära, har kritiker hävdat när tillstånd att bygga vindkraftverk på ön har beviljats.

Och så det återkommande argumentet som har använts på dom flesta håll i landet när frågan debatteras; de gör så att turisterna inte vill komma hit i samma utsträckning.

En slutsats som enligt Vendula Braunova alltså är helt grundlösa.

Hon tror tillochmed att vindkraftverken är nånting som istället skulle kunna locka turister till ön.

- Jag hoppas att nån tar den här idén vidare och startar upp organiserade guidningar där man inte bara lär sig om vindenergi utan också verkligen får uppleva hela strukturen och omgivningen kring dem, säger vendula Braunova.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista