DAB-radio

Digitalradio ger fler kanaler

Uppdaterad 2016-10-26
Den europeiska tv:n har redan digitaliserat sitt marknät. Nu är det radions tur. Vinsten för lyssnaren är fler kanaler att välja mellan och för radiobolagen är digitala sändningar billigare än analoga. Den teknik som används förkortas DAB, Digital Audio Broadcasting, och den teknik som nu används är den modernare varianten DAB+. FM-nätet i Sverige fungerar bra, men det har utrymmesbrist. DAB+ ger utrymme för fler kanaler.

För Sverige är det egentligen inte tekniken som är det intressanta, men DAB+ håller på att bli standard för marksänd digitalradio i allt fler länder. EBU (Europeiska Radiounionen) rekommenderar sedan ett antal år DAB eller DAB+ som huvudstandard för digital radio i Europa.

Digital markburen radio ska inte förväxlas med radiolyssning via internet. Radion kommer att finnas på olika plattformar under många år framåt. Fördelen med marksänd radio är att distributionen är gratis för användaren, sändningarna är robusta och ett obegränsat antal lyssnare kan höra på samma program samtidigt. Här har DAB och FM samma funktion. Internet, där du behöver ett SIM-kort eller en uppkoppling, har skapat en lång rad andra fördelar, till exempel möjlighet att lyssna när man själv vill. Båda teknikerna gynnar radion.

Men trängseln i FM-nätet är nu ett problem, inte minst för den som vill lyssna på privatradio via marknätet. På de flesta orter i Sverige finns i dag bara utrymme för sex, sju radiokanaler i FM. Digitalradio/DAB ger utrymme för fler kanaler på samma frekvens.

I Sverige har den privata radion fått tillstånd att sända 21 nationella och 4 regionala kanaler i ett digitalt marknät. Tillstånden gäller i 8 år. De privata aktörerna är redo att sätta igång men har avvaktat ett beslut även för Sveriges Radio att utveckla de digitala marksändningarna. Regeringen och kulturminister Alice Bah Khunke meddelade 2015 att man just nu inte kommer att gå vidare med frågan om radions digitala marknät och en plan för övergång från FM till DAB+. Det betyder att de privata radiobolagen också avvaktar eftersom de anser att frågan om utbyggnad av digitalradio måste hanteras samordnat för hela radiobranschen. De har nu för tredje gången fått uppskov med starten av digital radio fram till 1 oktober 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista