Frågor och svar om digitalradio/DAB

Uppdaterad 2016-10-26
Här finns vanliga frågor om digitalradion samlade.

Hur skiljer sig en DAB-radio från en FM-radio?
Faktum är att skillnaden inte är så stor för dig som användare. Den avgörande fördelen är att en DAB-radio kan ta emot många fler kanaler. Ljudet är digitalt och brusfritt och frekvensratten ersätts med kanalsökning. Man behöver inte leta stationer bland frekvenserna utan alla tillgängliga kanaler kommer upp på bildskärmen.

Dessutom får man tilläggsinformation i form av text. Allt fler mottagare har möjlighet till datalagring vilket gör det möjligt att lyssna på ljudfiler i efterhand eller backa i direktsändning. De flesta DAB-mottagare har också FM, så att du kan lyssna på både FM-kanaler och DAB-kanaler i samma radio.

Var kan jag höra Sveriges Radios sändningar?
I Stockholmsområdet, Göteborg, Malmö och Luleå. Ungefär 35 % av befolkningen nås av DAB-sändningarna.

Kan jag höra DAB i min vanliga radio?
Nej, du behöver en särskild mottagare som kan vara en radioapparat, men också en adapter till en laptop.

Vilka kanaler sänds i DAB?
Det här är Sveriges Radios aktuella utbud i DAB:
· P1
· P2 Klassiskt
· P2 Världen
· P3 Star
· Radioapans Knattekanal mellan 06.00 och 20.00
· Sisuradio mellan 06.00 och 24.00, övrig tid sänder P4:s riksutbud

Var kan jag köpa en DAB-radio?
Hos radiohandlare eller via nätet. I Europa finns flera hundra modeller att välja mellan. I Sverige sänder vi just nu på sparlåga och regeringen beslutade nyligen att avvakta med frågan men fortsätta att följa utvecklingen i Europa. Därför är det ganska få radiohandlare i Sverige som har ett större sortiment. I Norge och Danmark, som fattat beslut om DAB-sändningar, finns ett stort utbud av digitalradioapparater till försäljning i handeln från 300 kronor och uppåt

Varför behövs digitalradio när ni redan sänder digitalt på internet?
Digital markburen radio ska inte förväxlas med radiolyssning via internet. Radion kommer att finnas på olika plattformar under många år framåt. Fördelen med marksänd radio är att distributionen är gratis för användaren, sändningarna är robusta och ett obegränsat antal lyssnare kan höra på samma program samtidigt. Här har DAB och FM samma funktion. Medan internet, där du behöver ett SIM-kort eller en uppkoppling, har skapat en lång rad andra fördelar, till exempel möjlighet att lyssna när man själv vill. Båda teknikerna gynnar radion.

Fördelen med digitalradio framför FM är att digitalradio gör det möjligt att sända betydligt fler kanaler och att distributionen blir betydligt billigare.

Varför kan man bara höra Sveriges Radios kanaler och inte privatradion i DAB?
Sveriges Radio sänder sedan många år ”på försök” över ett begränsade områden i Sverige. Privatradion har efter ett tidigare regeringsbeslut fått tillstånd att sända. Myndigheten för radio och tv delade i oktober 2014 ut tillstånd för 25 kanaler. Så privatradion kan sätta igång sändningarna när som helst, men avvaktar med tanke på regeringens beslut nyligen att avvakta med digitalradio, bland annat på grund av det regeringen anser är ”olösta” frågor när det gäller ett nytt näts teknik och prestanda.

Det beslutet har enligt företrädare för digitalradio skapat oklarhet kring vad som händer med digitalradion i Sverige.

Privatradion har fått uppskov med starten till 1/10 2017. Beslutet meddelades av Myndigheten för press, radio och tv efter sommaren 2016.

Kommer DAB+ att bli standard för digitalradiosändningar i Sverige?
Det är den teknik som används och blivit standard i allt fler länder i Europa. Det finns därför ingen realistisk möjlighet att välja något annat. DAB+ är alltså standard runt om i Europa och för några år sedan tog EBU (Europeiska Radiounionen) ett beslut om att rekommendera DAB eller DAB+ som standard. Läs mer i denna pdf på EBU:s hemsida.

Vad är DAB+?
DAB+ är sändningsteknik för digital radio som bygger på samma plattform som DAB, men som utnyttjar en modernare ljudkodning. Därför kan man få plats med minst dubbelt så många kanaler med DAB+ som med DAB. Alla apparater som nu säljs är DAB+, även om en del länder som var tidigt ute sänder med den gamla tekniken DAB med hänsyn till de personer som tidigt köpte sin mottagare.

Mottagare som är byggda för mottagning av DAB+ har funnits sedan 2008. DAB och DAB+ kan samexistera och ett land som sänder via DAB kan senare byta till DAB+. Alla digitala mottagare som nu säljs kan ta emot sändningar såväl via DAB som DAB+ utan att konsumenten behöver fundera över tekniken.